dinsdag, 6. februari 2007 - 12:48

Den Haag bindt strijd aan met huisjesmelkers

Den Haag

De gemeente Den Haag en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen/Nationale Hypotheek Garantie (WEW/NHG) gaan samenwerken in de strijd tegen huisjesmelkers en malafide huiseigenaren. Het gaat met name om het bestrijden van fraude bij hypotheken. Dit meldde verantwoordelijk wethouder Marnix Norder.

De NHG vergoedt aan banken de restschuld van een hypothecaire lening wanneer de opbrengst na gedwongen verkoop onvoldoende is om de totale lening af te lossen. Vaak worden deze panden op de veiling verkocht. Huisjesmelkers spelen daar handig op in. Het aantal geveilde panden in Den Haag stijgt al jaren en daarmee ook het aantal verliesdeclaraties.

De gemeente Den Haag voert al jaren een actief beleid als het gaat om de bestrijding van huisjesmelkers. "Als een huisjesmelker actief is in een wijk dan zet dat de leefbaarheid en veiligheid zwaar onder druk. Je moet je voorstellen dat in een portiekwoning 10 soms wel 20 mensen wonen op een veel te klein oppervlak. Daarnaast is er vaak geknoeid met gas en elektra wat levensgevaarlijke situaties geeft." Aldus de wethouder Marnix Norder.

Uit de feiten blijkt ook dat de panden in Den Haag die door middel van veiling van eigenaar wisselen vaak in toch al kwetsbare wijken liggen zoals Laak, Regentesse-Valkenboskwartier en Rustenburg Oostbroek.

Financieel is de schade ook groot. De NHG betaalde in 2006, 21 miljoen euro aan verliesdeclaraties aan banken. Alleen al voor woningen in de gemeenten Rotterdam en Den Haag was dat 9 miljoen euro.

De samenwerking met Stichting WEW is een uitbreiding van een eerder gesloten convenant tussen de gemeente Den Haag, de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Openbaar Ministerie en de Politie. Dit convenant werd in december 2005 gesloten. In 2006 zijn 340 aanschrijvingen doorgestuurd naar de banken voor onderzoek. In 24 zaken is vervolgens de hypotheek opgeëist door de bank en in 7 zaken is aangifte gedaan van hypotheekfraude. 40 zaken zijn in orde bevonden. De overige zaken zijn nog in onderzoek.
Provincie:
Tag(s):