woensdag, 24. januari 2007 - 12:41

Faunabescherming 'boos' op Willem Alexander

Amstelveen

De Nederlandse Faunabescherming is 'boos' op Willem Alexander na een verschenen artikel in de Spaanse krant El Periodico Extremadura. Deze krant schreef dat de kroonprins afgelopen vrijdag 19 januari met vrienden op jacht is geweest in de Extremadura in Spanje.

De kroonprins had z’n intrek genomen bij de jachtlodge Las Golondrinas. De Extremadura staat bekend als een vogelgebied bij uitstek en is als beschermd natuurgebied vooral in trek bij birdwatchers.

De “sportieve uitdaging� daarvan is dat patrijzen een snelle vlucht hebben, wat het voor jagers moeilijk maakt de dieren dodelijk te treffen. Jagers zijn daarom extra trots op een tableau met geschoten patrijzen, maar keerzijde is dat een groot aantal dieren verminkt raakt wanneer ze door de hagel uit de jachtgeweren niet dodelijk getroffen worden.

De jacht op patrijzen en het uitzetten van patrijzen is sinds 1 september 1998 verboden in Nederland. De Faunabescherming acht het een zeer kwalijke zaak dat een Kroonprins die een voorbeeldfunctie vervult met vrienden afreist naar een Spaans natuurgebied om daar te doen wat in Nederland verboden is, het voor de lol doden van patrijzen.

Het doden van de vogels in het bewuste natuurgebied dient geen enkel beheersdoel. De jacht op patrijzen werd vanouds gezien als een ‘Edel vermaak van de Aartshertogen van de Spaanse Nederlanden’. De internationale organisatie Bright Eyes heeft Europese dierenbeschermers opgeroepen protest aan te tekenen bij het ministerie van Algemene Zaken tegen de jachtactiviteiten van onze kroonprins en zijn vrienden.
Categorie:
Tag(s):