maandag, 2. april 2007 - 16:00

Gratis fietsparkeren in binnenstad

Groningen

Het College van B & W in Groningen gaat experimenteren met oplossingen voor het fietsparkeren in de binnenstad. Naast het ontmoedigen van fietsparkeren op knelpunten wil het college aanwezige rekken op straat en de bewaakte fietsstallingen promoten. Vanaf 1 juli worden de bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad gedurende een half jaar gratis aangeboden. Hiervoor is een budget van 75 duizend euro beschikbaar.

In de binnenstad zijn zeven knelpunten als het om het parkeren van fietsen gaat. Naast de Guldenstraat voor de boekhandel gaat het om de kopse kanten van de Vismarkt, De Grote Markt, het Gedempte Zuiderdiep, het Broerplein en voor het Harmoniecomplex in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Ondanks het bijplaatsen van 800 rekken in de binnenstad vorig jaar, blijft de parkeerdruk onverminderd hoog. Strikte handhaving is een optie, maar voor een fietsstad als Groningen kan dat een negatief effect opleveren voor het fietsgebruik.

Om het fietsparkeren op knelpunten te ontmoedigen wil het college een aantal experimenten uitvoeren. Een hiervan is door het plaatsen van een ‘rode loper’ bij ingangen van winkels. De bedoeling is dat fietsers parkeren naast de mat en de toegankelijkheid daardoor verzekerd blijft. Een andere manier waarop het straatbeeld meer geordend kan worden is het inzetten van spitsrekken. Op drukke momenten worden extra rekken bijgeplaatst. Het gaat om de donderdagavond, vrijdag en zaterdag. Naderhand worden de rekken weer opgeruimd.
Provincie:
Tag(s):