dinsdag, 20. februari 2007 - 10:09

Komst Chinees handels- en expositiecentrum bij Schiphol stap dichterbij

Schiphol

Schiphol Group en de onderneming Chinamex hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een Chinees handels- en expositiecentrum in de directe omgeving van de luchthaven Schiphol.

Het centrum moet ruimte bieden aan 1000 tot 1500 Chinese bedrijven, die hier hun producten aanbieden aan inkopers uit de Europese Unie. Het centrum genereert naar verwachting een handelsstroom met een waarde van meer dan drie miljard euro op jaarbasis.

Het project onderscheidt zich van andere handelsinititiatieven door schaalgrootte, totaalconcept en betrokkenheid van alle relevante private en publieke partijen. Het handels- en expositiecentrum biedt meer dan alleen ruimte voor de promotie, verkoop en expositie van goederen. Ook worden er logistieke en financiële diensten aangeboden aan de in- en verkopende partijen, om de import te vergemakkelijken. Daarover is overleg gevoerd met Belastingdienst, douane en andere overheids- en maatschappelijke diensten.

Het handels- en expositiecentrum wordt in de directe omgeving van Amsterdam Airport Schiphol gevestigd, in verband met het goede netwerk van verbindingen van de mainport met bestemmingen over de gehele wereld. Het plan heeft een gunstig effect op de regionale werkgelegenheid, op het gebied van administratieve en logistieke dienstverlening. De goederenstroom die door het centrum ontstaat, zal onder meer via Schiphol en de havens van Amsterdam en Rotterdam haar weg vinden naar Europa.

Schiphol Group en Chinamex worden bij de ontwikkeling van het plan ondersteund door ING Real Estate. Chinamex is een private onderneming met directe contacten binnen de Chinese overheid. Een soortgelijk initiatief van Chinamex is sinds eind 2004 operationeel in Dubai. Schiphol Group en Chinamex hebben vanaf november 2005 aan het plan gewerkt, in overleg met nationale, regionale en lokale overheden, waarbij brede steun is gezocht en verkregen. Ook vanuit China wordt het project van overheidswege ondersteund.
Categorie:
Tag(s):