woensdag, 21. februari 2007 - 13:27

Omrust havenarbeiders: acties bijna onvermijdelijk

Rotterdam

Havenslepers willen staken voor een betere cao
Zo'n 240 havenslepers van Smit in Rotterdam dreigen het werk neer te leggen. "Acties zijn bijna onvermijdelijk geworden", aldus Cees Bos, bestuurder bij FNV Bondgenoten. "In de jaren dat het slecht ging met Smit heeft het personeel weinig gevraagd. Sinds 2003 gaat het erg goed. In 2006 maakte bedrijf zelfs 75 miljoen euro winst.

Dat is het dubbele als in 2005. Het rendement in 2006 was zelfs 24 procent. Bovendien had het bedrijf nog een flinke fiscale meevaller. Dan moet je als bedrijfsleiding niet miepen als het personeel om meer loon vraagt."

De bond wil een fatsoenlijke loonsverhoging, een algemene prijscompensatie en een maandelijkse toeslag van 45 euro. Bos: "Dat wil Smit niet betalen. Die vindt het wel genoeg zoals het nu is. Ook wil Smit niets horen over compensatie voor gestegen ziektenkosten, de wga-premie, de ouderenregeling of het het belonen van inleenkrachten volgens de cao."

De havensleper wilde ook een ongunstig rooster invoeren. "Zo zou 40 procent van de werktijd van de havenslepers worden ingeroosterd, 60 procent zou op oproepbasis zijn. Van die 40 procent zou 33 procent nog een keer te veel worden ingeroosterd. Dus als het rustig is, kun je een dag van te voren worden gebeld dat je toch niet hoeft te komen", vertelt Bos. "Ook wilde Smit een 72-uurs dienst introduceren. Oftewel: de jongens moesten hun sociale bestaan en hun gezinsleven maar opofferen om Smit maximale flexibiliteit te bieden."

Op 14 februari heeft FNV Bondgenoten een ultimatum gesteld. Dat loopt vandaag om 18.00 af. De druk opvoeren helpt. Het ongunstige dienstrooster is inmiddels al van tafel. "Ach, dat blijkt gewoon een 'terugonderhandelpunt' te zijn. Het is een truuk. Smit heeft dat voorgestelde rooster weer ingetrokken en verwacht nu dat wij blij en opgelucht af zullen zien van onze salariseisen," legt Bos uit. "Maar dat doen we niet natuurlijk. Het is eigenlijk weer dezelfde problematiek met Smit als in 2005." Hopelijk is niet alleen de situatie vergelijkbaar maar ook het verloop van het onderhandelingsproces. In 2005 dwongen de bonden na drie korte stakingen namelijk een betere cao af.
Provincie:
Tag(s):