dinsdag, 20. februari 2007 - 13:00

Organisaties roepen op tot diesels met standaard roetfilter

Den Haag

Wereld Natuur Fonds, ANWB en de Stichting Natuur en Milieu roepen de auto-industrie op om ook zuinige diesels standaard te voorzien van een roetfilter. De organisaties doen dat bij de publicatie van hun nieuwe TOP10’s van zuinige auto’s.

Veel zuinige diesels (met een lage CO2-uitstoot) komen niet voor de TOP10 in aanmerking omdat deze geen roetfilter hebben. Ook komt het geregeld voor dat fabrikanten voor de Nederlandse markt diesels leveren zonder roetfilter.

In andere landen zijn veel meer auto’s te koop die op meerdere soorten brandstof rijden. Belangrijk is dat veel van deze zogenoemde flexifuel-auto’s ook op aardgas kunnen overschakelen. De organisaties doen een appèl op importeurs om op korte termijn meer zuinige en schone auto’s in Nederland te introduceren.

De lijsten bestaan uit ongeveer 50 zuinige auto’s van het totaal dat in Nederland te koop is. ANWB, WNF en Stichting Natuur en Milieu publiceren deze lijsten sinds het najaar 2006 om aan te geven dat iedere consument keuzes kan maken die bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering en daarmee behoud van natuur wereldwijd. Verder werken het Wereld Natuur Fonds en de ANWB actief samen met de autobranche aan de promotie van energiezuinige auto's.

Top10’s zijn er voor vier populaire grootteklassen: Mini’s (stadsauto’s), Kleine middenklassers, Middenklassers + Midi-MPV’s en Grotere middenklassers. Elke TOP10 bestaat in principe uit de vijf zuinigste benzine- en de vijf zuinigste dieselmodellen in die klasse.

Sinds de vorige editie (2006) van de TOP10’s zijn zeven modellen toegevoegd:

- Fiat Panda 1.2 AUT 02 (kleine middenklassers op benzine)

- Lancia Ypsilon 1.4 57kW 11 (kleine middenklassers op benzine)

- Lancia Ypsilon 1.3 JTD 16V 66kW 07 (kleine middenklassers op diesel)

- Kia Cee’d 1.4 H5 (middenklassers op benzine)

- Mitsubishi Lancer 1.6 MPI stationwagon (grotere middenklassers op benzine)

- Toyota Avensis sedan 2.0 D4D (grotere middenklassers op diesel)

De Volkswagen Polo Blue Motion is nog steeds de zuinigste schone personenauto van Nederland, gevolgd door de Toyota Prius en –ex aequo- de Honda Civic Hybride, de Citroen C1, de Daihatsu Cuore, de Peugeot 107 en de Toyota Aigo. Deze auto’s voldoen ruimschoots aan de EU-ontwerprichtlijn dat personenauto’s hooguit 130 gram CO2 per kilometer zouden mogen uitstoten.
Categorie:
Tag(s):