maandag, 22. januari 2007 - 11:31

Skills: het allerleukste leslokaal

Winterswijk

Sinds september 2006 worden er technieklessen gegeven voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs in het technieklokaal Skills aan de Parallelweg in Winterswijk. Zaterdag 20 januari konden ouders en belangstellenden zien hoe dat vorm krijgt.

Twaalf kinderen uit de groepen 7 en 8 van de Winterswijkse scholen werkten samen met de vrijwilligers opdrachten uit met metaal, hout, elektro. Of ze plakten banden, bakten koekjes (consumptieve techniek).

Henk Kip, één van de initiatiefnemers van het Technieklokaal, licht toe dat de belangstelling voor technisch onderwijs de laatste jaren daalt. Terwijl techniek toch zo leuk is. Als ondernemers maken we ons zorgen over de dalende belangstelling. Dit samen met het feit dat Techniek in 2009 een verplicht vak wordt voor basisscholen, heeft een aantal Winterswijkse ondernemers in gesprek doen gaan met onderwijzers van basisscholen. En zo is Skills ontstaan.
"In september 2006 zijn we van start gegaan", zegt Kip.

"En we kunnen nu al spreken van een groot succes. De leerlingen van groep 7 en 8 van de Winterswijkse scholen komen hier graag. Sommige scholen komen wekelijks, andere tweewekelijks naar het technieklokaal. Wij hebben inmiddels 35 vakkundige vrijwilligers, die de leerlingen begeleiden. Maar er kunnen zich nog meer vakkundige vrijwilligers aanmelden."

De leerlingen, die zaterdag samen met de vrijwilligers opdrachten uitvoeren zijn enthousiast. Het is hier heel leuk. "En", zegt Kevin, "je wordt heel goed geholpen door de vrijwilligers. Het is echt leuk om hier te zijn!"

Bakker Kusters maakt zijn leerlingen erop attent dat ze het deeg netjes moeten uitrollen tussen de plankjes. Dan krijg je een mooi rechthoekig vlak. Je kunt dan meer koekjes 'uitsnijden'. En als je ze netjes op de bakplaat legt, kun je straks meer koekjes mee naar huis nemen. Max, Anouck en Maike luisteren goed. Meer dan 60 koekjes liggen er op hun bakplaat. Maar als de koekjes uit de oven komen, duurt het wachten toch wel lang. Bakker Kusters moet herhaaldelijk zeggen: "Wachten jongens, eerst laten afkoelen". Eindelijk mogen de koekjes dan in het zakje mee naar huis.

Ook Max loopt naar buiten met een goed gevulde zak koekjes. Hij gaat niet de techniek in. Hij wil dokter, het liefst kinderarts worden. Maar zegt hij dan nog, voordat hij op de fiets springt: "Ik vind het heel leuk in het technieklokaal. Je bent er lekker bezig. Je leert ook van alles: hout snijden, banden plakken, solderen, metaal bewerken, lampjes aansluiten, koekjes bakken. Ik heb thuis al veel leuke dingen staan, die ik hier heb gemaakt!"
Provincie:
Tag(s):