dinsdag, 2. januari 2007 - 13:14

Windmolens krijgen 'stille' uilenvleugels

Marknesse

Het NLR heeft een techniek ontwikkeld om de geluidsbronnen van windmolens heel precies in kaart te brengen. Op basis daarvan zijn concepten ontwikkeld om het geluid te reduceren, zonder de energieproductie aan te tasten. Dit heeft het NLR dinsdag bekendgemaakt.

Geluidsoverlast is een belangrijke belemmering voor het op milieuvriendelijke wijze opwekken van energie. Het zorgt er soms voor dat windmolens niet op vol vermogen kunnen draaien of dat projecten afgelast worden vanwege de geluidsregels.

‘Na geluidsmetingen bij bestaande windmolens op locatie kwamen wij er achter dat het geluid dat windmolens produceren aan het uiteinde van het rotorblad, over ongeveer een kwart van de totale lengte, ontstaat’, zegt woordvoerder Stefan Oerlemans van het NLR in Marknesse. ‘Het blijkt verder dat het geluid dat men hoort als men onder een windmolen staat ontstaat bij het rotorblad dat naar beneden draait en het sterkst in volume is op het moment dat het rotorblad op drie uur staat’.

Het NLR heeft bij één van de ontwikkelde concepten om het geluid te reduceren een aanpassing van vorm van het uiteinde van het rotorblad gemaakt. Bij een ander concept heeft men op de achterkant van de uiteinden van de rotorbladen een soort borstel gemonteerd. Dit idee is eigenlijk ‘afgekeken’ uit de natuur van de uil.

‘Uilen blijken, beter dan andere roofvogels, hun prooi nagenoeg geruisloos te kunnen naderen in het aanvliegen. Het geruis aan de achterkant van hun vleugels wordt sterk verminderd door kleine donshaartjes. Bij metingen in windtunnels met rotorbladen met deze borstels worden aanzienlijke resultaten behaald als het gaat om
geluidsreductie.

Met het concept van de borstels wordt al wel geëxperimenteerd bij vliegtuigvleugels maar is nog niet eerder toegepast bij rotorbladen van windmolens', zegt Oerlemans. Op de borstels is door het NLR octrooi aangevraagd. Binnenkort zullen beide manieren van geluidsbeperking in de praktijk getest worden.

Het NLR is direct betrokken bij onderzoek om de geluidsoverlast door windturbines te beperken en daarmee een bijdrage te leveren aan een grootschalige toepassing van deze alternatieve bron van energiewinning. Het NLR-onderzoek maakt deel uit van het Europese SIROCCO-project (SIlent ROtors by aCoustiC Optimisation), waarin ook het ECN, de Universiteit van Stuttgart en twee windmolenfabrikanten participeren.

Het NLR was met dit onderwerp een van de acht genomineerden voor de Prijs van Wetenschap en Maatschappij 2006, een competitie waarbij organisaties uitgenodigd worden een project of onderzoek te beschrijven dat wetenschappelijk inventief is en tevens een grote maatschappelijke betekenis kan hebben.
Provincie:
Tag(s):