woensdag, 1. oktober 2008 - 9:18

Den Helder krijgt nieuw Stadshart

Den Helder

Na jaren van plannen maken is de kogel door de kerk: Den Helder gaat bouwen aan een nieuw Stadshart. Dinsdagavond 30 september is de gemeenteraad met ruime meerderheid akkoord gegaan met de voorstellen om het centrumgebied van de marinestad ingrijpend te vernieuwen.

Den Helder gaat zich de komende jaren ontwikkelen tot één van Nederlands fraaiste maritieme steden. De route hiertoe wordt aangegeven in het Uitwerkingsplan Stadshart. Dit plan geeft concreet aan wat er waar gaat gebeuren en wanneer.

Wethouder stedelijke vernieuwing Bernard Fritzsche toonde zich direct na afloop enthousiast over de voor zijn plannen positief verlopen raadsdebat. “Dit is fantastisch nieuws voor Den Helder. Met dit plan krijgt mijn stad de kans om zich op een aantrekkelijke, positieve manier op de kaart van Nederland te zetten. Op deze historische avond gaat een lang gekoesterde wens van de bevolking in vervulling.� Het vernieuwingsplan bevat volgens de wethouder de juiste ingrediënten om niet alleen de huidige bewoners aan de stad te binden, maar ook om nieuwe bewoners én ondernemers aan te trekken.

Willemsoord

Naast de toevoeging van circa duizend woningen aan het centrum van Den Helder, geeft het Uitwerkingsplan Stadshart de route aan voor het verbeteren van de inrichting van bestaande woon- en winkelstraten. Blikvanger is een eigentijds, langgerekt stadspark, dat zich gaat uitstrekken van station tot de Noordzeedijk. Bij het station zelf staat het nieuwe stadhuis van Den Helder gepland. Wezenlijk onderdeel vormen de voorstellen voor Willemsoord, de voormalige Rijkswerf. De historische toplocatie, nu op de meeste dagen van het jaren een mooi maar desolaat gebied, wordt onderdeel van het kerncentrumgebied. Belangrijk in dit kader is de verplaatsing van de stadsschouwburg naar het markante gebouw van de voormalige Ketelmakerij. Verder krijgt Willemsoord betere verbindingen met het huidige centrumgebied en komt hier een aantrekkelijke combinatie van voorzieningen, waaronder horeca, en allerlei nautische bedrijvigheid.

Haven

Om te zorgen het in de toekomst altijd levendig is op de oude marinewerf, komen er in principe ook enkele honderden woningen op Willemsoord. Wel maakte de raad op dit punt een voorbehoud: het wonen op deze unieke locatie mag de economische ontwikkeling van de haven niet in de weg staan. Tot dusver uitgevoerd geluids- en milieuonderzoek is op dit punt positief. Maar om hierover absolute zekerheid te verkrijgen heeft de raad besloten dat op dit punt de komende vier maanden nog aanvullend onderzoek en overleg plaatsvindt. Daarbij worden ook de groeiplannen voor de haven betrokken. Pas als alle lichten op groen staan vindt vertaling van dit onderdeel van het Uitwerkingsplan plaats naar het bestemmingsplan.

De ontwikkelingsperiode om alle voorstellen te realiseren bedraagt in totaal vijftien jaar. De kosten die hiermee gemoeid zijn, bedragen op korte termijn meer dan de opbrengsten. Vooralsnog laat de planexploitatie een totaaltekort zien van € 64,1 miljoen. De raad heeft inmiddels besloten om vanuit de gemeente jaarlijks maximaal € 2,5 miljoen beschikbaar te stellen voor de vernieuwing van het Stadshart. Om in het resterende tekort te voorzien, hebben de gemeente, provincie Noord-Holland en de ministeries van VROM en Defensie afgesproken zich in te spannen om hiervoor de benodigde middelen op tafel te krijgen.

Partners

Het Uitwerkingsplan Stadshart is niet alleen een plan van Den Helder, maar ook van de provincie Noord-Holland en de ministeries van VROM en Defensie. Deze partijen werken met de gemeente samen in de Stuurgroep Stedelijke Vernieuwing. Zeestad CV/BV is de werkorganisatie van de Stuurgroep. Het plan zelf is mede opgesteld door Willemsoord BV en Maritieme Stad, het pas opgerichte samenwerkingsverband van Proper-Stok Groep, Synchroon en Woningstichting Den Helder.
Provincie:
Tag(s):