woensdag, 24. september 2008 - 13:28

Exclusieve horloges van Breguet op Paleis het Loo

Apeldoorn

Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 oktober aanstaande is op Paleis Het Loo een collectie bijzondere horloges te zien van de befaamde Zwitserse horlogemanufactuur Breguet. Topstuk in de verzameling is een replica van het zakhorloge van koningin Marie-Antoinette, een van de meest spectaculaire horloges ter wereld.

De internationaal beroemde horlogemanufactuur Breguet werd opgericht in 1775 te Parijs door de uitvinder A.-L. Breguet (1747-1823) en staat al ruim twee eeuwen voor schoonheid, elegantie en creativiteit. Breguet introduceerde onder meer het automatische horloge genaamd ‘Perpétuelle’, de techniek voor repetitiehorloges en het eerste antischoksysteem voor uurwerken.

Beroemde persoonlijkheden als Marie-Antoinette, Napoleon Bonaparte en Winston Churchill bezaten een horloge van Breguet. Het bijzondere eeuwiglopende zakhorloge van de Franse koningin Marie-Antoinette werd in 1783 voor haar besteld, waarbij de opdracht luidde dat er waar mogelijk goud gebruikt moest worden in plaats van andere materialen en dat er zoveel mogelijk technische snufjes in verwerkt moesten zijn. Het uurwerk werd dermate complex van techniek dat het pas 44 jaar later gereed was.

In 2005 bracht uitgebreid archiefonderzoek de verdwenen kennis van de achttiende-eeuwse horlogemakerij weer aan het licht en vervaardigde Breguet’s uurwerkmaker Nicolas G. Hayek een replica van dit unieke zakhorloge. Het zal tijdens de presentatie op Paleis Het Loo voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Naast een verzameling historische stukken afkomstig uit het Breguet Museum in Parijs, wordt tevens een selectie getoond van de actuele Breguet collectie. Daarnaast zijn er exclusieve pareljuwelen te zien. Verschillende parelsoorten, van cultivé tot natuurlijke parels en van zoetwater- tot zoutwaterparels, tonen de schoonheid van dit natuurproduct.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Montres Breguet uit Zwitserland en Steltman Watches in Den Haag en is ingericht in enkele vertrekken op Paleis Het Loo die normaliter voor publiek gesloten zijn, zoals de Koningin Wilhelminazaal en Prins Bernhardkamer.
Provincie:
Tag(s):