maandag, 2. juni 2008 - 10:52

GGD adviseert mazelen-vaccinatie voor bezoekers EK

Maastricht

De GGD Zuid Limburg adviseert bezoekers van het EK Voetbal in Oostenrijk en Zwitserland zich in bepaalde gevallen te laten vaccineren tegen mazelen. In deze landen heersen momenteel verschillende mazelenepidemieën. Het advies geldt voor volwassenen die de ziekte of het vaccin niet hebben gehad en voor baby’s vanaf zes maanden.

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) is van het advies van de gezondheidsautoriteiten in Oostenrijk en Zwitserland op de hoogte gebracht om hen in de gelegenheid te stellen de spelers te beschermen en optimaal te laten presteren. 
Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die zich snel verspreid via de lucht, dus via praten of hoesten maar ook via direct en indirect contact. Voetbalfans lopen daarom risico met het virus besmet te raken in grote groepen mensen, zoals een stadion of café waar ze de wedstrijd volgen.

Volwassenen kunnen erg ziek worden van mazelen. De ziekte start met koorts, verkoudheid, hoesten en soms oogontsteking. Na twee, drie dagen ontstaan grovere, rode vlekjes. Die beginnen meestal achter de oren en verspreiden zich via het gezicht naar de romp en de ledematen. 
Mazelen kan ernstige complicaties veroorzaken: in vijf tot tien procent van de gevallen oorontsteking, die kan leiden tot gehoorbeschadiging, en in zeldzame gevallen hersen(vlies-) ontsteking.

Henriëtte ter Waarbeek, arts Infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg, gaat er van uit dat de meeste Limburgers mazelen hebben doorgemaakt. “Mensen die hun baby vanaf zes maanden meenemen in juni en intensief contact hebben met de lokale bevolking, adviseer ik de BMR-vaccinatie te vervroegen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kunnen baby’s gevaccineerd worden tegen mazelen. Dat kan gratis op het consultatiebureau via het Rijksvaccinatieprogramma. Het kindje moet dan wel de vaccinatie alsnog krijgen als het 14 maanden is, de reguliere leeftijd hiervoor.� 
Vakantievierders in Oostenrijk en Zwitserland lopen minder risico, omdat er waarschijnlijk minder contact is met de lokale bevolking. Ook hen wordt geadviseerd zich bij twijfel te laten informeren.

Mensen die in Nederland vanaf 1976 zijn geboren, zijn veelal tegen de ziekte ingeënt omdat het vaccin toen is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, in combinatie met het bof- en rode hondvaccin. Dat betekent dat elk kind als het veertien maanden is het vaccin gratis krijgt toegediend en een herhaling als het negen jaar is.
Provincie:
Tag(s):