vrijdag, 24. oktober 2008 - 21:01

Inwoners Tynaarlo praten mee over nieuwe begraafbeleid

Tynaarlo

De gemeente Tynaarlo is eigenaar en beheerder van 5 begraafplaatsen, waarbij tot nu toe het beleid was dat begraafplaatsen werden uitgebreid als ze vol dreigden te raken. Begraafplaatsen kunnen niet eindeloos worden uitgebreid en bovendien is het een dure oplossing, omdat grond aangekocht moet worden en ook het onderhoud zich uitbreidt. Daarom heeft de gemeente de afgelopen maan-den naar andere oplossingen gezocht. Dat leidt tot een aantal maatregelen die de gemeente komende week graag met geïnteresseerde inwoners wil bespreken.

Het ruimen van graven is tot nu nooit gebeurd in de gemeente Tynaarlo. Het is nu één van de voorstellen van het gemeentebestuur om voldoende begraafcapaciteit te behouden tegen een acceptabel begraaftarief. De andere belangrijke wijziging in het beleid is dubbeldiep (in twee lagen) begraven op de begraafplaatsen De Walakker in Zuidlaren en De Eswal in Vries. Deze manier van begraven wordt al gebruikt op de begraafplaats De Oude Coevorderweg.

Het is de bedoeling van het gemeentebestuur om de kosten van de begraafplaatsen zoveel mogelijk door te berekenen in de begraaftarieven. Op dit moment dekken de inkomsten ongeveer 35 tot 40% van de totale kosten. Door het uitbreiden van begraafplaatsen gaan de kosten alleen maar omhoog. Het nieuwe beleid is erop gericht om in de toekomst voldoende graven te hebben tegen redelijke kosten.

Omdat de begraafplaatsen veel inwoners na aan het hart liggen en omdat vooral het ruimen van graven een gevoelig onderwerp is, wil de gemeente het nieuwe beleid bespreken met de inwoners, voordat de gemeenteraad er een beslissing over neemt. Daarom vinden er drie discussieavonden plaats:

• maandag 27 oktober in het Sprookjeshof in Zuidlaren
• woensdag 29 oktober in het gemeentehuis in Vries
• maandag 3 november in Herberg Oud Gemeentehuis in Eelde

De avonden beginnen om 20.00 uur.
Provincie:
Tag(s):