woensdag, 3. december 2008 - 21:20

Lef Been houdt UEFA Cup-droom NEC levend

(Elfvoetbal) NEC heeft zich op miraculeuze wijze in leven gehouden in de UEFA Cup. De ploeg van trainer Mario Been keek lang tegen een 1-0 achterstand aan, maar in de slotfase maakten Jhon van Beukering en Lasse Schöne er een memorabele avond van. Als NEC op 18 december wint van Udinese plaatst het zich zelfs voor de volgende ronde van de UEFA Cup.

Lang, heel lang, leek een slechte start NEC fataal te worden. Al na twee minuten keek de ploeg uit Nijmegen tegen een 1-0 achterstand aan. Serghei Covalciuc mocht uit een corner helemaal vrij inkoppen, terwijl alle NEC-verdedigers vertwijfeld naar elkaar stonden te kijken. NEC leek onder de indruk van de tegenstander en het immense Loezjniki-stadion, maar wierp naarmate de eerste helft vorderde, de schroom van zich af. Lasse Schöne schoot voorlangs, maar verder kreeg de ploeg geen grote kansen.

In de tweede helft voerde NEC de druk op. Spartak Moskou, getraind door voormalig aanvaller Michael Laudrup, vond het wel prima en leunde lekker achterover, terend op de 1-0 voorsprong. In de rust had Been al Jhon van Beukering in de plaats van de tegenvallende Joel Tshibamba gebracht en na twintig minuten werd Bas Sibum naar de kant gehaald ten faveure van Collins John. Die actie getuigde van lef en vergrootte de druk op het Russische doel, maar alleen Ramon Zomer was dichtbij met een kopbal van dichtbij.

In de slotfase leek NEC de genadeklap te krijgen, maar Spartak raakte namens Saenko de paal en in de rebound had Gabor Babos een katachtige reflex in huis op een poging van Shiskin. In de tegenaanval leek de derde invaller, Rutger Worm, de gelijkmaker binnen te schieten, maar doelman Stepe Pletikosa deed hetzelfde als Babos een paar tellen daarvoor.

NEC leek zich bij een verlies, en dus uitschakeling, neer te moeten leggen. Maar toen was daar ineens John, die het kopduel won en Van Beukering bediende, die van dichtbij raak kopte. De Nijmegenaren toonden zich al tevreden met de remise, maar het werd nog mooier toen Schöne twee minuten voor tijd doeltreffend uithaalde vanaf de rand van het strafschopgebied.

NEC staat nu derde in de poule. Winst op het al geplaatste Udinese volstaat voor plaatsing bij de laatste 32. Spartak Moskou heeft ook drie punten en gaat over twee weken op bezoek bij Tottenham Hotspur, dat zes punten heeft. NEC kan ook bij een gelijkspel doorgaan.