zaterdag, 14. juni 2008 - 12:21

Ophef om homouitspraak CU raadslid

In de gemeenteraad van Almere in commotie ontstaan over de uitspraken van CU gemeenteraadslid Jelte Huizinga. Deze laat op de website van de partij weten dat hij een praktiserend homo in een politieke funcitie niet kan acccepteren. Leefbaar Almere zet vraagtekens bij deze gang van zaken.

In een eerste reactie heeft Leefbaar Almere laten weten het "monsterlijk" te vinden om op deze manier homoseksuelen zo buiten te sluiten.

De heer Frits Huis, fractievoorzitter van Leefbaar Almere, vraagt zich af, of men binnen het college en met name bij het CDA, zich wel voldoende bewust is van het feit dat men zo een hele groep mensen uitsluit. Vooral voor het CDA is dit een belangrijke vraag omdat deze partij samen met de CU een wethouder levert.

"Wat moet ik verstaan onder "praktiserend homoseksueel" en wat doet dat er in een politieke functie toe?", vraagt de heer Huis zich af. "Is het CDA zich voldoende bewust van de blokkade die de CU rond dit thema opwerpt?"

In een reactie op de vraag wat er nu moet gebeuren, geeft de heer Huis aan dat hij over deze kwestie een debat wil. Hij hoopt dat dit door het presidium wordt toegestaan.

De heer Jelte Huizinga stelt op de website van de CU:
"Als lid van de ChristenUnie, een partij die zich duidelijk wil baseren op Gods Woord en die deze standpunten ook heeft vastgelegd, moet ik (onder meer) een praktiserende homoseksueel als politieke vertegenwoordiger afwijzen. Veel eenvoudiger kan ik het niet maken en ook niet leuker".

Inmiddels is bekend geworden dat vandaag, 14 juni, het congres van de CU in Zwolle heeft ingestemd met een gedragscode voor volksvertegenwoordigers. Deze code sluit homoseksuelen als gemeenteraadslid niet uit.
Op dit moment is niemand van CU bereikbaar voor commentaar.
Provincie:
Tag(s):