woensdag, 18. juni 2008 - 22:49

'Piraten' varen zonder punten huiswaarts

(Elfvoetbal) Regerend Europees kampioen Griekenland heeft woensdagavond ook haar laatste wedstrijd van het EK verloren. Het B-team van Spanje boog een 0-1 achterstand, na de doelwisseling, om in een 2-1 zege.

Het eerste bedrijf was er eentje om snel te vergeten. Spanje probeerde te voetballen, maar kwam niet door de verdedigende stelling van de Grieken. Uitblinker Xabi Alonso begreep dat er voetballend niets te halen viel en werd gevaarlijk met twee prachtige afstandschoten. De Liverpool-speler probeerde halverwege de eerste helft vanaf de middenlijn doelman Antonios Nikopolidis te verrassen. Het schot van de middenvelder vloog rakelings over het doel. De arme Nikopolidis rende als een haas terug en knalde in verwarring vol tegen het houtwerk aan.

Tien minuten later was het andermaal Alonso die een pegel afvuurde. Ditmaal vloog de bal een halve meter naast het doel. De roodhemden bleven de betere ploeg, maar konden het veldoverwicht niet in uitgespeelde kansen omzetten. De geïrriteerde Spanjaarden gaven naarmate het eerste bedrijf vorderde meer en meer ruimte weg achterin. Dit resulteerde vlak voor het rustsignaal in de openingstreffer van de Grieken. Angelos Charisteas (42ste minuut) kopte, op aangeven van Giorgos Karagounis, de 1-0 ruststand op het scorebord.

Na de doelwisseling schakelde Spanje een tandje bij en kwam het steeds dichter bij het vijandelijke doel. Een pegel van Alonso belandde nog tegen de paal, maar de 1-1 liet niet lang op zich wachten. Daniel Güiza kopte in de voeten van Ruben de la Red (61ste minuut), waarna de Getafe-speler snoeihard raak wist te schieten. Onder impulsen van uitblinker Charisteas deed Griekenland nognog pogingen om opnieuw op voorsprong te komen, maar de Spanjaarden kregen de beste kansen. Alonso, De la Red en Sergio Garciá waren vlak voor tijd dicht bij de 2-1, maar faalden allen in de afwerking.

Güiza schoot twee minuten voor tijd de winnende treffer binnen. De spits, die zijn brood in clubverband bij Real Mallorca verdient, barste vervolgens in tranen uit. Met drie zeges in Groep D kan Spanje met vertrouwen uitkijken naar de confrontatie in de kwartfinales met Italië. De Spanjaarden evenaarden met de negende zege op rij een eigen record.