woensdag, 5. november 2008 - 12:23

Politie legt drugslijn vanuit Zuid-Amerika bloot

Meppel

Met de aanhouding van een 42-jarige inwoner van Almere denkt de politie de organisator in handen te hebben van meerdere drugstransporten van Zuid-Amerika naar Europa. Veel drugskoeriers werden geronseld in Meppel of omgeving. Meerdere verdachten zijn aangehouden.

Aanleiding voor dit onderzoek waren signalen uit Meppel dat personen, die betrokken waren bij eerdere drugstransporten vanuit Zuid-Amerika, nog steeds actief waren in het ronselen van koeriers. In 2006 was daar n.a.v. de aanhouding van enkele Meppelse drugkoeriers in Zuid-Amerika, al onderzoek naar gedaan. Dit onderzoek resulteerde destijds niet in het kunnen opsporen van alle verdachten achter deze transporten.

Uit een voorbereidend onderzoek werd duidelijk dat de signalen klopten en er inderdaad weer mensen waren benaderd voor reisjes naar Zuid-Amerika en ook daadwerkelijk zijn gegaan.


Meerdere transporten

Uit het verdere politieonderzoek kwam naar voren dat er tussen 2003 en 2008 meerdere drugstransporten zijn geweest van Zuid-Amerika naar Europa door koeriers uit Meppel en omgeving. In totaal schat de politie dat er via deze lijn vele tientallen kilo’s drugs Europa zijn binnengesmokkeld. De politie spoorde meerdere koeriers op. Ook sprak ze met tientallen mensen uit Meppel die waren benaderd om een drugstransport uit te voeren maar uiteindelijk niet zijn gegaan. Voor koeriers die wel gingen werden de reis en het verblijf betaald en geregeld. Per transport ontvingen ze een bedrag van € 1500,- tot € 5000,-.

Onderweg gestrand

Verder kon de politie aantonen dat in deze periode zeker vier transporten zijn mislukt doordat koeriers onderweg werden aangehouden. In 2005 werden een 23 jarige vrouw en een 29 jarige man uit Meppel met cocaïne in hun bezit aangehouden in Equador. In september 2004 werden in Londen een 57 jarige vrouw en haar 61 jarige man uit Oosterstreek aangehouden toen ze met cocaïne in hun bezit op terugreis waren vanuit Equador. In november 2007 werd een 45 jarige man uit Ruinerwold in Peru aangehouden met 5 kg cocaïne en als laatste werden op 15 juni 2008 op een vliegveld in Amerika twee Duitse mannen van 28 en 33 jarige aangehouden toen ze met 9 kg cocaïne op terugreis waren.

Oud inwoner van Meppel

Het onderzoek zette de politie op het spoor van de 42 jarige hoofdverdachte uit Almere. De man, oud inwoner van Meppel, opereerde onder een valse naam. Na uitgebreid speurwerk is hij eind juni aangehouden. Hij wordt verdacht van het organiseren van meerdere drugstransporten waaronder de genoemde transporten. Bekenden van verdachte ronselden koeriers en zorgden voor het transport naar vliegvelden in Nederland en Frankrijk. Een 30 jarige inwoner van Willemsoord wordt daarin gezien als belangrijke schakel. Ook hij is in juni aangehouden. Beide verdachten zitten nog vast. Naar aanleiding van de pro-forma behandeling van hun zaak op 30 september heeft de rechtbank de voorlopige hechtenis verlengd. De hoofdverdachten in deze zaak worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie.

Meer verdachten

Op verdenking van betrokkenheid bij deze drugssmokkel zijn verder nog vijf verdachten uit Meppel en één verdachte uit Utrecht aangehouden. Deze verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten gesteld. Het onderzoek is nog niet afgerond. Een enkele verdachte moet nog worden aangehouden.

Bij een aantal huiszoekingen nam de politie administratieve bescheiden, GSM’s en computers in beslag. Drugs en geld zijn niet gevonden.
Provincie:
Tag(s):