zondag, 13. april 2008 - 17:40

PSV morst punten tegen Twente

(Elfvoetbal) PSV heeft door een gelijkspel tegen FC Twente de kans om de landstitel binnen te slepen verspild. De Eindhovenaren waren in de eerste helft oppermachtig, maar kwamen ongelukkig op achterstand door een intikker van Blaise N'Kufo. In het tweede bedrijf waren lange tijd de Enschedeërs beter, maar zette Jefferson Farfán met droog schot de eindstand op het bord: 1-1.

Na een vrij opgaande beginfase nam de thuisploeg de controle over de wedstrijd. De jarige Dirk Marcellis was tot twee maal toe dichtbij een voorsprong voor de Eindhovenaren. In de tiende minuut zag de centrale verdediger hoe Sander Boschker zijn inzet maar net over het doel kon tikken. In dezelfde minuut was Marcellis wederom dichtbij na goed verlengen van Alcides, maar zijn schot spat uitéén op het aluminium.

In een hoog tempo en met behoorlijk voetbal maakte de ploeg van Sef Vergoossen het de tegenstander zeer lastig en de Tukkers moesten regelmatig aan de noodrem trekken. Na een overtreding op Dzudszák mocht Farfán aanleggen voor een vrije trap. Met een ferme uithaal schoot de Peruviaan de bal prachtig over de muur richting het doel, maar Boschker en de paal stonden een voorsprong voor de thuisploeg in de weg.

Tegen het wedstrijdbeeld in kwamen de bezoekers in de 35ste minuut uit het niets op voorsprong. Een vrije trap van Orlando Engelaar werd slecht verwerkt door Gomes. N'Kufo profiteerde van de blunder van de Braziliaan en schoof de losgelaten bal in het lege doel. Lichtelijk aangeslagen zochten de Eindhovenaren de gelijkmaker en vlak voor rust leek die ook te komen na een grote mogelijkheid voor Jason Culina, maar de Australiër schoof de opgelegde kans naast.

Na de onderbreking kwamen de Tukkers beter in de wedstrijd. Vooral Eljero Elia bleek een ware plaag voor Jan Kromkamp, die bij vlagen dolgedraaid werd door de rappe vleugelspeler. In de 57ste minuut lag de aanvaller de bal prima terug op N'Kufo, maar de inzet van de spits stuitte op het lichaam van Timmy Simons.
De thuisploeg leek rijp voor de slacht, maar Farfán bracht zijn ploeg terug in de wedstrijd. De Peruviaan profiteerde van balverlies van Karim El Ahmadi, zocht het Enschedese doel op en schoof via de hak van een tegenstander de bal achter Boschker. Fred Rutten baalde na het duel van het tegendoelpunt: "We hadden het onder controlem behalve dat ene momentje en dat was een beslissende. Jammer, we hadden de kans om te winnen. Maar der tweede helft als je bloed ruikt moet je toeslaan. Dat hebben we nagelaten."

De thuisploeg ging na de gelijkmaker op jacht naar de bevrijdende treffer en de landstitel, maar de defensie van FC Twente stond goed georganiseerd te verdedigen en bleef op de been, waardoor PSV de titelstrijd weer enigszins spannend heeft gemaakt. Vergoossen was niet tevreden met het resultaat, maar stelde de supporters gerust. "We hadden deze wedstrijd verschrikkelijk graag willen winnen en de supporters een feest gegund, maar helaas is het niet gelukt. Nu moeten we zondag een punt pakken tegen Vitesse en die pakken we" , aldus de oefenmeester.