donderdag, 15. mei 2008 - 20:35

Q-koorts bij zeven personen GGZ vastgesteld

Nijmegen

Inmiddels is bij zeven medewerkers en cliënten van GGz Nijmegen Q-koorts vastgesteld. In alle gevallen gaat het om personen van de locatie Nijmeegse Baan. Vermoedelijk zijn schapen die op het terrein hebben gestaan, de oorzaak van de besmetting.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) verwacht hierover eind mei uitsluitsel te kunnen geven. Q-koorts is met antibiotica goed te behandelen.

Vlak voor het weekend kwam vanuit ziekenhuizen in Nijmegen bij de GGD Regio Nijmegen de melding binnen dat er personen met Q-koorts verschijnselen waren opgenomen. In afwachting van de laboratoriumresultaten is de GGD direct onderzoek gestart naar een mogelijke bron van besmetting.

Dit onderzoek leidde naar de GGZ, locatie Nijmeegse Baan, waar de betreffende personen wonen of werkzaam zijn. Inmiddels is bij zeven personen Q-koorts vastgesteld. Zij worden behandeld met een antibioticumkuur. Levensbedreigend is de ziekte hoogst zelden.

Een definitieve uitspraak over de bron van de besmetting kan nog niet worden gedaan. Vermoedelijk zijn schapen en een lam op het terrein van de instelling de oorzaak van de besmetting. Woensdag jl. onderzocht de VWA de dieren waarmee de personen die in het ziekenhuis liggen, in contact zijn geweest. De dieren zijn in afzondering geplaatst.
Provincie:
Tag(s):