maandag, 14. juli 2008 - 22:51

Riek Schagen (Saartje) overleden

Hilversum

De actrice Riek Schagen, beter bekend als juffrouw Saartje in de populaire tv-serie van toen Swiebertje, is overleden. Riek Schagen kwam als dienstmeisje bij Albert van Dalsum en kreeg van hem toneellessen. Zij debuteerde in 1940 bij diens gezelschap Studio in "Eindexamen" en heeft naast haar werk in het theater vanaf 1955 aan een bijzonder groot aantal televisieproducties meegewerkt.

In 1955 maakte Riek haar filmdebuut in Ciske de Rat als Tante Jans. Daarna speelde zij in vele film- en televisieproducties, waaronder Fanfare van Bert Haanstra, De Overval en De Kleine Waarheid.

In 1965 voegde Riek Schagen zich bij de cast van de populaire televisieserie Swiebertje, waarin zij tien jaar lang de rol van Saartje speelde, als opvolgster van onder anderen Annie Leenders en Jetty Cantor. Ook nadat de serie in 1975 was gestopt, kroop Schagen nog regelmatig in de huid van de huishoudster, o.a. om reclame te maken voor Sorbo. In 2007 was ze nog als Saartje te gast in het programma van Paul de Leeuw.

Zij ontwierp kostuums en maakte de laatste jaren ook naam als schilderes (50 exposities). Ze had haar eigen expositieruimte met de naam "Galeriek".
Schagen was gehuwd met filosoof, econoom en kunsthistoricus Bert Westerman, zoon van de kunstschilder Gerard Westerman, en woonde in Vorden. Riek Schagen exposeerde geregeld in het land.

Riek Schagen is 94 jaar geworden.
Provincie:
Tag(s):