zaterdag, 24. mei 2008 - 18:36

Rutten gekozen tot trainer van het jaar

(Elfvoetbal) Fred Rutten is gekozen tot voetbaltrainer van het jaar. De oefenmeester van FC Twente kreeg de meeste stemmen van zijn collega’s en won daarmee de Rinus Michels Award. Zaterdag tijdens het zesde internationale trainerscongres in Tilburg kreeg Rutten deze prestigieuze prijs uit handen van Sef Vergoossen overhandigd.

Andere genomineerden waren Ernie Brandts (NAC), Gertjan Verbeek (sc Heerenveen) en Stanley Menzo (FC Volendam). Maar volgens de hoofdtrainers uit het betaald voetbal leverde Rutten het afgelopen seizoen de meest aansprekende prestatie door FC Twente naar de voorronde van de Champions League te leiden. De hoofdpersoon zelf toonde zich na afloop een trots man: "Voor mij is het heel speciaal dat wij als totale trainersstaf van FC Twente juist van onze vakcollega's deze erkenning hebben gekregen," gaf Rutten als reactie.

De 83-jarige Wiel Coerver won de oeuvre-prijs. Deze werd hem overhandigd door Kees Rijvers. Coerver is daarmee de derde trainer aan wie deze bijzondere Rinus Michels Award wordt uitgereikt. Eerder was die eer weggelegd voor Kees Rijvers (2005) en Piet de Visser (2006). Rinus Michels zelf heeft ooit deze prijs in het leven geroepen voor trainers die tijdens hun loopbaan bijzondere prestaties voor het Nederlands voetbal hebben geleverd.

Coerver zal altijd in de herinnering blijven als de trainer die de hele (voetbal)wereld heeft proberen te overtuigen van het belang van een optimale balbeheersing om een defensieve muur van verdedigers te kunnen slopen. De Limburger bedacht daarvoor ontelbare oefenvormen, vastgelegd in heel wat boeken en op video's en dvd's, die overal ter wereld te koop zijn. De 'Wiel Coerver-methode' is daarom mondiaal een begrip geworden.

Hans van Arum van Sparta/Nijkerk werd verkozen tot de beste amateurtrainer van het jaar. Tot slot werd de jeugdopleiding van FC Twente en Heracles Almelo onderscheiden met de prijs voor de beste jeugdopleiding.
Categorie:
Tag(s):