zaterdag, 29. maart 2008 - 21:22

Scheiding coaches gecertificeerd

Aalden

Mensen scheiden tegenwoordig meer dan vroeger. Maar wat gebeurt er vlak voor, tijdens en na zo’n scheiding met de kinderen, dat is iets waar vaak te laat of helemaal niet bij stil wordt gestaan. Bureau Remedie zet zich in voor deze kinderen, door de ouders te laten zien wat de gevolgen van de scheiding voor de kinderen zijn, hoe ze dit kunnen beperken en hoe ze hier mee om kunnen gaan. Op deze wijze zijn ouders in staat hun kinderen te beschermen tegen de nadelige effecten van het uit elkaar gaan.

Marjan Pot uit Aalden is oprichtster van Bureau Remedie. Zij stelt het belang van kinderen tijdens een scheiding voorop. “Kinderen hebben geen schuld aan een scheiding, maar ze komen onherroepelijk in een loyaliteitsconflict terecht. Ik leid ‘Kinderen-in-het-middencoaches’ op en geef licenties uit van het preventieve educatieve programma Kinderen in het Midden�, vertelt ze. “Deze coaches runnen zelfstandig de voorlichtingsbijeenkomsten voor scheidende ouders. Dit is een werkwijze die nieuw is in Nederland. Het raamwerk is voor ze opgezet, maar het gaat om de competenties van de coaches. De coaches werken met een evidence based methodiek, gebaseerd op de functionele familie therapie. Daarnaast komt het boekje ‘Hoe moet het nu met de kinderen’ op de markt. Een duidelijke uitleg over de gevolgen van echtscheiding bij kinderen en wat ouders kunnen doen om hun kinderen te steunen. Het boekje telt honderd pagina’s met toegankelijke begrijpelijke uitleg, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.�

Zaterdag zijn tien nieuwe coaches gecertificeerd in Drenthe. Zij komen uit Limburg, Overijssel, Groningen en Drenthe. Allemaal coaches die professioneel te werk gaan en de belangen van kinderen kunnen vertalen. De scheidingscoaches van Kinderen in het midden™ maken gebruik van beeldmateriaal. De Amerikaanse psycholoog Donald Gordon heeft dvd’s op de markt gebracht die speciaal gemaakt zijn voor ouders in een echtscheidingssituatie. Op deze beelden wordt getoond hoe ouders met elkaar omgaan in het bijzijn van een kind. Door ouders te confronteren met deze dvd’s worden ze bewust gemaakt van hun eigen gedrag.

Naast het opleiden van scheidingscoaches heeft Bureau Remedie onlangs een stichting in het leven geroepen. SIESO, wat staat voor Steunpunt Informatie Educatie Scheiding en Ouderschap, voorziet in informatie en educatie op het gebied van (echt)scheiding, uit elkaar gaan en voortdurend ouderschap. “Je kunt dit zien als een soort ‘kindertelefoon’, maar dan voor ouders. Daarnaast heb ik in samenwerking met het bedrijf Soffitta Media uit Hilversum een aantal televisiespots gemaakt. De spots zijn inmiddels aan SIRE aangeboden, alleen hanteert SIRE een beleid rondom het uitzenden van spots. En mijn spots vallen niet onder dit beleid. Nu ben ik nog op zoek naar een ambassadeur voor de stichting om scheiding in ouderschap onder de aandacht te brengen.�

Een andere activiteit van Marjan Pot is de ontwikkeling van een Planrooster. “Daarmee kunnen gescheiden ouders een rooster van dertien termijnen in een jaar opstellen om daarmee de omgang met de kinderen op een goede en effectieve manier te regelen. Het is ook zichtbaar voor kinderen en ze weten precies wanneer ze bij de vader of de moeder zijn. Mijn ervaringen daarmee zijn dat kinderen weten waar ze aan toe zijn zodra het inzichtelijk wordt gemaakt.
Provincie:
Tag(s):