maandag, 22. december 2008 - 16:17

Snelrecht in Groningen tijdens oud en nieuw

Groningen

Tijdens de jaarwisseling wordt aan alle personen die in de provincie en de stad Groningen worden aangehouden in verband met geweld of vernielingen, onmiddellijk een vervolgingsbeslissing uitgereikt. Doel hiervan is om deze jaarwisseling, maar ook toekomstige evenementen rustig en gezellig te laten verlopen.

Uit de politiecijfers in de provincie Groningen komt naar voren dat de aanpak tegen geweld aandacht behoeft. Met name tijdens evenementen, maar ook in het uitgaansleven, wil het Openbaar Ministerie Groningen samen met de ketenpartners een consequent beleid voeren tegen diegenen die met agressief gedrag en door vernielingen de sfeer in de publieke ruimte bederven. Hieraan willen wij in de provincie Groningen voor tijdens de aanstaande nieuwjaarsviering invulling geven door een lik op stuk beleid en een vorm van snelrecht.

Dit betekent concreet dat in eerste instantie de verdachten die in de nacht van 31 december op 1 januari worden aangehouden voor geweldplegingen, bedreigingen, geweld uitlokkend gedrag en ernstige vernielingen in het snelrechttraject komen. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan geweld en agressie tegen hulpverleners. Uiteraard is wel een voorwaarde dat de gepleegde feiten van zo eenvoudige aard zijn dat het opsporingsonderzoek binnen enkele dagen voltooid kan worden.

Alle verdachten kunnen op nieuwjaarsdag een beslissing van de dienstdoende officier van justitie verwachten en krijgen bij een positieve vervolgingsbeslissing direct een dagvaarding uitgereikt of een oproeping voor een taakstrafzitting.

Voor de uiteindelijke berechting heeft justitie samen met de Rechtbank Groningen ruimte gemaakt voor themazittingen bij de politierechter. Verder heeft justitie ruimte beschikbaar gesteld voor taakstrafzittingen bij de officier van justitie op 21 januari 2009 voor de minder ernstige gevallen waarbij het aanbieden van een taakstraf opportuun is.
Provincie:
Tag(s):