zondag, 23. november 2008 - 21:03

Voorlopig nog minder treinen rond Amsterdam

Amsterdam

Het treinverkeer rond Amsterdam zal ook de komende dagen nog ontregeld zijn als gevolg van het ontsporen van een goederentrein zaterdagmiddag. Het bergen van de beschadigde wagons vlak bij het Centraal Station en het daarna in kaart brengen van de aangerichte schade aan het spoor zal nog zeker tot en met dinsdag gaan duren meldt Pro Rail zondagavond.

ProRail en NS hebben voor het treinverkeer rondom Amsterdam een tijdelijke dienstregeling ingericht. Vanaf maandag 24 november rijden er, tot nader order, minder treinen tussen Amsterdam Centraal en Amersfoort, Amsterdam Centraal en Lelystad en Amsterdam Centraal en Utrecht. Ook rijden er geen internationale treinen tussen Amsterdam en Schiphol.

Reizigers
Doorgaande reizigers tussen Amsterdam en Arnhem/Nijmegen worden omgeleid via Hilversum en doorgaande reizigers tussen Amsterdam en Amersfoort / Utrecht kunnen omreizen via Schiphol. Voor het vervoer tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Bijlmer ArenA kunnen reizigers gebruik maken van metro 54 van de GVB. Deze rijdt elke 10 minuten.
Globaal moeten reizigers rekening houden met een langere reistijd van ongeveer 30 minuten. ProRail adviseert reizigers voor vertrek te kijken op NOS teletekst pagina 751 voor de laatste stand van zaken.

Ontsporing
De ontsporing vond plaats op zaterdagmiddag even na half vijf. Een goederentrein geladen met kalk ontspoorde net na het emplacement van Amsterdam Muiderpoort. Daarbij kwamen 9 van de 25 wagons naast het spoor te staan. Het zal nog zeker tot maandag 24 november duren voordat de 2138 ton wegende, 315 meter lange trein in zijn geheel is verwijderd.

Prognose
ProRail verwacht in de loop van dinsdag met een eerste prognose te komen voor herstel van het spoor. Pas na het verwijderen van de trein en de rommel die de ontsporing heeft opgeleverd is het mogelijk een goed beeld te krijgen van de schade aan het spoor.
Provincie:
Tag(s):