vrijdag, 19. september 2008 - 8:28

VWA gaat zonnestudio's strenger controleren

Groningen

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft aangekondigd vanaf nu strenger te gaan controleren of zonnestudio's en andere bedrijven waar zonnebanken staan, zich houden aan de Europese regels. Bij overtredingen werden tot nu toe waarschuwingen gegeven. In het vervolg wordt direct een boete opgelegd van 450 euro per geval. De branchevereniging van zonnestudio's, Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), steunt de aanpak van de VWA.

Sinds juli 2007 zijn Europese regels van kracht die de hoeveelheid UV-straling van zonnebanken beperken tot een exacte waarde die vergelijkbaar is met de hoeveelheid aan de Middellandse-Zeekusten. Ook worden eisen gesteld aan de advisering en begeleiding van de gebruikers van zonnebanken. Verder moet men minimaal 18 jaar zijn om op de zonnebank te mogen.

Mede in overleg met SVZ is een overgangsjaar in acht genomen waarin de zonnestudio's de gelegenheid hadden hun zonneapparatuur aan te passen. Bij deze overgang heeft SVZ zijn leden intensief ondersteund met de benodigde voorlichting. Tevens is de Code voor de Praktijkuitoefening die de leden hanteren, geactualiseerd en ook verder uitgedragen aan het publiek. SVZ-leden kunnen de aanpassingen in hun studio's nog extra naar voren brengen door een speciale sticker op hun zonnebanken aan te brengen.
Provincie:
Tag(s):