maandag, 10. maart 2008 - 11:40

Ziekenhuis AMC stapt over op stoommaaltijden

Amsterdam

Vanaf vandaag 10 maart krijgen patiënten die in het AMC verblijven een vers gestoomde warme maaltijd als avondeten. Patiënten kunnen, kort voor het eten, hun keuze maken uit meer dan 25 stoommaaltijden,die geleverd worden door Compass-Group Nederland. Het AMC is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze service aan alle patiënten biedt.

De stoommaaltijden, geserveerd onder de naam Steamplicity, zijn samengesteld uit producten die dankzij een ventieltje gestoomd kunnen worden in de magnetron van de afdelingskeuken. Binnen vijftien minuten kan het eten ‘op tafel’ staan. Naast de stoommaaltijden kan de patiënt kiezen uit sandwiches, maaltijdsoepen en maaltijdsalades.

De nieuwe voorziening past in de visie van de afdelingen Diëtetiek en Voeding die samen met de verpleging toezien op de voedingstoestand van patiënten. Een goede voeding versnelt het herstel, is inmiddels bekend.

Een goede voedingswaarde van maaltijden alléén is echter niet toereikend om er voor te zorgen dat een patiënt voldoende eet. Het helpt als de maaltijden lekker zijn, er aantrekkelijk uitzien en geserveerd worden op het moment dat de patiënt trek heeft. Uit een proefperiode in 2007 op zes afdelingen bleek dat iedereen - patiënten, voedingsassistenten, verpleging, diëtetiek en artsen – enthousiast reageerde op de nieuwe manier van maaltijdvoorziening.

De bereidingswijze met stoom vervangt het gangbare opwarmen van vooraf bereide maaltijden (regenereren), waarbij patiënten een dag van tevoren moeten aangeven wat zij willen eten. De nieuwe maaltijden bestaan grotendeels uit verse, rauwe ingrediënten. Alleen onderdelen van de maaltijd die geen vocht bevatten, zoals pasta en rijst, worden voorgegaard.

De voordelen voor de patiënt zijn duidelijk: het eten is vers, er is meer keuze en hij kan kiezen waar hij op dat moment behoefte aan heeft. Bijkomend voordeel is dat er minder maaltijden weggegooid hoeven te worden. Het plasticafval dat overblijft na het stomen, wordt verzameld en gerecycled.

Inmiddels is het AMC ook gestart met een proef met broodbuffetwagens, waaruit de patiënten aan het bed hun keuze kunnen maken voor ontbijt en lunch. Ook bij deze aanpassing valt het moment van keuze dichter op het moment van eten. Bovendien bevordert het de eetlust van patiënten als ze de producten waaruit ze kunnen kiezen, kunnen zien en ruiken.
Provincie:
Tag(s):