woensdag, 29. april 2009 - 20:04

Aantal verkochte woningen daalt met 34%

Amsterdam

Het aantal verkopen ligt op een lager niveau dan gebruikelijk voor het eerste kwartaal van het jaar. In deze periode zijn ruim 32.000 woningen van eigenaar veranderd tegen 49.000 in de eerste periode van 2008. Sinds het eerste kwartaal van 1996 is een dergelijk laag aantal transacties niet meer genoteerd. Vergeleken met een jaar geleden zijn er 34% minder woningen verhandeld.

Desondanks is de landelijke prijsdaling nog beperkt met -0,5%. Het aantal verstrekte hypotheken daalt al sinds het tweede kwartaal van 2006. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2008 is het aantal verstrekte hypotheken 20% gedaald. Dit is het twaalfde kwartaal op rij dat het aantal verstrekte hypotheken lager uitkomt dan een jaar eerder.

Samen met een daling van het aantal transacties en een daling van het aantal verstrekte hypotheken stijgt het aantal executieverkopen. De kans op betalingsachterstanden is de afgelopen maanden fors toegenomen. Ten opzichte van een jaar geleden worden nu 7% meer woningen via een executieverkoop verkocht.

Ten opzichte van een jaar geleden komt de gemiddelde woningwaarde in Nederland een half procent lager uit. Vooral appartementen zijn fors in waarde gedaald; -2,5% ten opzichte van het eerste kwartaal 2008. Eengezinswoningen zijn in het afgelopen jaar slechts -0,1% in waarde afgenomen.
Categorie:
Tag(s):