maandag, 30. maart 2009 - 10:38

Alternatief medicijn voor erfelijke hartziekte

Amsterdam

Voor de levensbedreigende erfelijke hartziekte CPVT bestaat niet altijd een adequate therapie. Patiënten reageren soms niet op behandeling met hartmedicijnen; een goed alternatief ontbreekt dan.

Het middel Flecaïnide blijkt echter in staat potentieel fatale hartritmestoornissen bij deze mensen te voorkomen. Dit komt naar voren uit de resultaten van een internationale studie die gisteravond is verschenen op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine. In het kader van de studie bestudeerden onderzoekers uit onder andere de VS, Canada, Australië en Japan de effecten van Flecaïnide in proefdieren en bij twee patiënten. Het AMC participeerde als enige Europese instelling in het onderzoek – de betreffende patiënten werden behandeld door AMC-hoogleraar Cardiologie Arthur Wilde.

CPVT (Catecholaminerge Polymorfe Ventriculaire Tachycardie) is een erfelijke aandoening waarbij de elektrische activiteit van het hart verstoord kan raken. De structuur van het hart is normaal, net als het hartfilmpje of het elektrocardiogram in rust, maar bij lichamelijke inspanning of onder invloed van stress raakt het hartritme ernstig verstoord. De symptomen zijn duizeligheid of wegrakingen door ritmestoornissen tijdens inspanning en emotie. In het ergste geval kan de patiënt hierdoor plotseling overlijden. CPVT ontstaat door mutaties in de calciumkanalen in het hart. Behandeling van de ziekte bestaat uit het dagelijks gebruik van medicijnen (β-blokkers), die ervoor moeten zorgen dat de hartfrequentie niet te hoog oploopt. Soms werken die onvoldoende, waardoor de patiënt ernstige hartritmestoornissen houdt.

Het middel Flecaïnide speelt een belangrijke rol in de behandeling van verschillende andere ritmestoornissen. Het remt direct de calciumkanalen in het hart. Hierdoor blijkt het ook effectief bij CPVT.
Categorie:
Tag(s):