woensdag, 24. juni 2009 - 22:19

Doorzoekingen en aanhouding in de varkensbranche

Het Dienstonderdeel Opsporing van de Algemene Inspectiedienst (AID) heeft onder leiding van het Functioneel Parket een onderzoek ingesteld naar overtredingen met betrekking tot het uitvoeren en transporteren van varkens.

In het kader van dit onderzoek is woensdag 24 juni de administratie in beslag genomen bij enkele varkensbedrijven, een exportverzamelplaats en in een woning in Gelderland. Ook is een dierenarts aangehouden.

De verdenking bestaat dat de exportverzamelplaats regelmatig slachtvarkens bestemd voor slachthuizen in het buitenland, buiten de verplichte certificering door een dierenarts van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hield.

Er werden meer varkens vervoerd dan is toegestaan. Ook konden zogenoemde wrakke dieren naar het slachthuis worden gebracht, wat in strijd is met de Europese transportverordening.

Een dierenarts moet voorafgaand aan het transport de gezondheidsstatus van de dieren beoordelen. Een eventuele verspreiding van dierziekten kan hiermee zoveel mogelijk worden voorkomen.

Bij het ontduiken van de keuringen werden de vervoerdocumenten mogelijk vervalst. Hiernaar wordt nader onderzoek ingesteld.
Provincie:
Tag(s):