dinsdag, 14. april 2009 - 21:58

Een glimp van Juliana en haar familie

Apeldoorn

Op 30 april verschijnt het boek ‘Honderd jaar Oranje in Gelderland 1909-2009. Een glimp van Juliana en haar familie’.Dit fototekstboek brengt de bijzondere band van prinses/koningin Juliana met de provincie Gelderland en haar bevolking in beeld in ruim 150 prachtige zwartwit- en kleurenfoto’s.

Het boek wordt binnenkort door C. Cornielje, Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland, overhandigd aan Hare Majesteit.

Het boek toont Juliana vanaf haar jeugd op Het Loo in Apeldoorn tot haar laatste openbare optreden tijdens het huwelijk tussen prins Maurits en Marilène van den Broek in 1998. De opmerkelijke foto’s, die afkomstig zijn uit diverse collecties en van verschillende fotografen, laten een beeld zien van een ontspannen Juliana tussen ‘gewone’ mensen, Juliana tijdens officiële gelegenheden en in talloze andere situaties. Er zijn ook foto’s waarop de koningin niet aanwezig is, maar waarbij zij wel het middelpunt vormde. Het gaat om het publiek langs de kant van de weg, wachtend op de vorstin.

De auteur zegt over haar boek: ‘Ik heb niet altijd voor de meest voor de hand liggende foto’s gekozen, ik hoop ook minder bekende foto’s te laten zien.’ Sommige foto’s zijn ontroerend, sommige prikkelen het geheugen en andere zijn heel verrassend. De kleurenfoto’s van het bezoek van koningin Juliana aan het Gelders rivierengebied in de jaren vijftig ademen een haast idyllische volkse sfeer. De beelden van de bezoeken aan de Gelderse hoofdstad laten daarentegen het tegenovergestelde zien, de setting is dan heel officieel. De ruime fotobijschriften vertellen zo veel mogelijk het Gelderse verhaal.

Het boek is een project van het Gelders Archief in samenwerking met Uitgeverij Aprilis, gefinancierd door de Provincie Gelderland. C. Cornielje, Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland, schrijft in het voorwoord: ‘De provincie wil een hartelijk gebaar maken namens alle inwoners van Gelderland die tijdens de vele koninklijke bezoeken aan de provincie hun koningin hebben toegezwaaid.’

Auteur is drs. Ingrid D. Jacobs (Velp, 1965), die werkt als zelfstandig schrijver en redacteur en voornamelijk publiceert over cultuurgeschiedenis.
Provincie:
Tag(s):