maandag, 7. september 2009 - 9:09

Filerijden op de veluwe

Hoenderloo

In de maand september wordt het park De Hoge Veluwe druk bezocht door dagjesmensen. Dit om een glimp op te vangen van de bronst bij de Edelherten. De bronsttijd is de paar tijd van de Edelherten. Honderden mensen trekken er massaal op uit met camera en verrekijker.

Vooral op het Middenzand is het een komen en gaan van mensen. De kleine smalle weg kan al het autoverkeer nauwelijks aan. Als mensen even stilstaan om te kijken worden de automobilisten er achter ongeduldig en drukken op de claxon. Dit tot grote ergenis van de fotografen.

De bronst komt nu langzaam opgang. De mannetjes zoeken zoveel mogelijk vrouwtjes op. Concurrenten worden verjaagd met diepe keelgeluiden, 'burlen' genoemd. Zodra een ander hert toch in de buurt weet te komen, kan dat uitlopen op een gevecht.

Volgens de boswachter zijn de herten met name op windstille, koele avonden in grote delen van het bos goed te horen. Om de edelherten te zien kunt u het beste in de namiddag en vroege avond het bos in gaan. Op het park De Hoge Veluwe zijn diverse observatiepunten en worden er ook excursies gehouden. De bronsttijd duurt ongeveer een maand.
Provincie:
Tag(s):