woensdag, 11. november 2009 - 9:51

'Geluksballonnen worden niet verboden'

Uithoorn

Aan de toenemende populariteit van de geluksballonnen hoeft geen eind te komen. Bij trouwerijen, verjaardagsfeestjes of met het inluiden van het nieuwe jaar zijn de ballonnen steeds gewilder.

Voor zo’n vijf euro heb je al je eigen luchtballon die je dorp overvliegt met of zonder opgedrukte tekst.

Sinds de overgewaaide ballonnenrage uit Thailand neemt de verkoop van dit nieuwe speeltje fors toe.Gingen er vorig jaar nog twee volle zeecontainers ballonnen in Nederland de lucht in, dit jaar is dat aantal verdubbeld.

Niet iedereen is gelukkig met deze brandende projectielen die door de lucht scheren. Bij de Luchtvaartverkeersleiding Nederland het LVNL komen dan ook regelmatig telefoontjes binnen van ongeruste mensen die denken dat een vliegtuig in brand staat of een ufo is neergedaald. Maar ook doen zich geruchten voor van branden die zouden zijn ontstaan door een neergestorte ballon.

Evert Bron, brandweercommandant in De Bilt, pleit tegenover BlikopNieuws voor een totaal verbod. Hij vindt de ballonnen met open vuur, zoals ze nu zijn gefabriceerd, brandgevaarlijk. “Hier in De Bilt hebben we te maken met bosrijke gebieden. Ook zijn hier veel woningen met een rieten kap. Ik moet er niet aan denken als de ballonnen brandend neerkomen in droge bossen of op woningen met rieten daken”.

Plaatsvervangend regionaal brandweercommandant M.P.M. Schoonderwoerd van de regionale brandweer Kennemerland zegt in een reactie ‘Je moet het eigenlijk niet willen om een brandend object ongecontroleerd de lucht in te laten gaan’. Schoonderwoerd wijst vooral op de gevaren bij het oplaten in de buurt van de luchthaven Schiphol. Afgelopen zomer landde er zelfs een in zijn achtertuin. Gelukkig was het vuur in de ballon al gedoofd.

Het grootste probleem van de huidige ballonnen vormt het ijzeren frame dat gevaar kan opleveren voor de luchtvaart. Dat was dan ook de aanleiding voor het LVNL om daar melding van te maken bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, sectie Luchtvaart. Incidenten of bijna aanvaringen hebben zich voor zover bekend nog niet voorgedaan.


Onlangs heeft de Voedsel en Waren Autoriteit de VWA onderzoek gedaan naar de gevaren van de verschillende ballonnen die nu op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. De uitkomst van dat onderzoek wilde VWA nog niet vrijgeven, maar wij spraken met één van de zes leveranciers die dat wel wilde doen en zeer nauw betrokken is bij het onderzoek.


De uitkomst is dat de huidige ballonnen met het stalen frame worden verboden vanaf 2 januari volgend jaar. Tot die tijd mogen alle ballonnen worden verkocht, maar wel met een duidelijke gebruikshandleiding. Volgend jaar maart moeten alle ballonnen die het Nederlandse luchtruim ingaan aan een aantal criteria voldoen. De ballon mag niet groter zijn dan 75 centimeter, mag geen stalen frame meer hebben en de brander moet veilig in een ijzeren constructie zijn opgeborgen.

Op dit moment heeft de handelaar die liever anoniem blijft al een ballon getest die aan de nieuwe voorschriften voldoet. Wel waarschuwt hij mensen op te passen met ballonnen uit China. “Veel van deze geluksballonnen zijn gewoon gevaarlijk. Naast dat ze veel langer brandden, zitten er bij het uitpakken al gaten in de ballon. Dit is gevaarlijk omdat de ballon dan geen hoogte kan krijgen en daardoor wel ergens kan terechtkomen waar dat niet wenselijk is”.
Provincie:
Tag(s):