dinsdag, 16. juni 2009 - 13:29

'Historische krimp Nederlandse economie'

Den Haag

Het ziet er nog slechter uit voor de Nederlandse economie dan werd gedacht. De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 4¾%. Voor volgend jaar ziet het CPB het nog soberder in.

Werkeloosheid{/b>

Volgens nieuwe berekeningen zal de werkeloosheid fors oplopen 5½% in 2009 en stijgt volgend jaar snel verder tot 9½%. Dat zijn 55.000 werklozen meer dan in de vorige prognose van maart werden aangegeven.


Consumptie

Ook de krimp van de Nederlandse economie valt hoger uit dan het CPB eerder voorspelde. Eerder werd nog gerekend op een krimp van 0,25% in 2009 en van 0,5% in 2010. Nu is dat verlaagd tot -2,75% en -1%.


Wereldhandel

De export zal dit jaar naar verwachting dalen met maar liefst 16,25% een naoorlogs negatief record. Volgend jaar verwacht het CPB dat de wereldhandel zich naar verwachting enigszins, met een kleine groei van 1¾%, stabiliseert.


prinsjesdag

De overheid schrijft dit en komend jaar dieprode cijfers, met begrotingstekorten van respectievelijk 4,1 en 6,7% BBP. De cijfers moeten het kabinet helpen om straks de nieuwe begroting op te stellen die op Prinsjesdag gepresenteerd wordt.
Categorie:
Tag(s):