woensdag, 9. september 2009 - 22:33

Invaller Elia helpt Oranje aan achtste zege

(Elfvoetbal) Het Nederlands elftal heeft ook de achtste en laatste WK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. Op bezoek bij Schotland was het spel niet groots, maar met wat geluk en een late treffer van invaller Eljero Elia kwam alles toch nog goed: 0-1.

De Schotse furie, die vanaf seconde één verwacht was, bleef uit. Op de momenten dat Nederland de bal had, zakte Schotland in. Op die tactiek was vrij weinig aan te merken, want ook op die manier waren de Schotten gevaarlijk. Al kwam het eerste gevaar van een Nederlandse voet. Na een vloeiende aanval via Giovanni van Bronckhorst en Wesley Sneijder, belandde de bal bij Dirk Kuijt, die van buiten het strafschopgebied hard op de paal schoot. Daarna namen de Schotten het heft in handen, waarbij Scott Brown de enige grote kans naast het doel van Michel Vorm gleed.

Oranje leek het wel te geloven, maar als het af en toe aanzette, werd het meteen gevaarlijk. Sneijder vond van afstand de vuisten van David Marshall, net als Robben die oog in oog met de goalie faalde. Aan de andere kant raakte Kenny Miller met een harde knal de lat. De grootste kans van de eerste helft was ook voor Miller. Vorm tikte een schot van Steven Naismith ternauwernood op de paal, waarna Miller in de rebound de hoek mocht uitzoeken, maar Vorm met een uitstekende reflex redding bracht.

Ook in de tweede helft bleef Oranje onder het normale niveau. Van de wil om ook het achtste kwalificatieduel te winnen, bleek weinig. De mannen van bondscoach Bert van Marwijk leken niet zo nodig te hoeven, terwijl bij de Schotten de krachten leken weg te vloeien. Robben had het duel na dik een uur moeten openbreken na een passje van Sneijder, maar vond na een goede kapbeweging opnieuw Marshall op zijn weg. Aan de andere kant had Vorm geluk dat een schot van Miller, dat door zijn handen glipte, net naast de goal caramboleerde.

Met de laatste krachten probeerde Schotland er toch nog een overwinning uit te slepen, maar echt gevaarlijk werd de Tartan Army niet meer. Ook Oranje kon niet meer de creativiteit opbrengen om tot goede uitgespeelde kansen te komen. Dat veranderde toen Eljero Elia in de 73ste minuut Robben kwam vervangen. Net als zaterdag zorgde de HSV-aanvaller voor veel dreiging. Het was dan ook niet gek dat hij de wedstrijd openbrak.

André Ooijer ramde een bal blind naar voren, David Weir taxeerde verkeerd, waarna Elia op Marshall af mocht en hem met een handige schijnbeweging passeerde en afrondde met links: 0-1. Later stelde hij een andere invaller, Rafael van der Vaart, in staat de 0-2 te maken, maar hij faalde. Een tweede Nederlandse treffer zou wellicht ook te veel van het goede zijn geweest.
Categorie:
Tag(s):