woensdag, 22. april 2009 - 15:36

Minister Eimert van Middelkoop bezoekt Afghanistan

Den Haag

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop bracht afgelopen drie dagen een bezoek aan Afghanistan. Samen met zijn delegatie deed hij Kabul, Kandahar en Tarin Kowt aan. Dit heeft Defensie woensdag laten weten.

Het was de zesde keer dat de minister in Afghanistan was. In Kabul had de minister een ontmoeting met zijn Afghaanse ambtgenoot Abdul Rahim Wardak. Ook sprak hij met de commandant van de International Security Assistance Force (ISAF), generaal David McKiernan, en ontmoette hij de Nederlanders die werkzaam zijn op het ISAF-hoofdkwartier.

Vervolgens vloog de bewindsman door naar Kamp Holland, waar hij onder meer het hospitaal en het Police Training Centre bezocht. Hoogtepunt was een meet and greet met de op het kamp gelegerde militairen en de medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De minister onderstreepte dat zij ontzettend belangrijk werk verrichten, waarvan de resultaten duidelijk zichtbaar zijn. “Elke keer dat ik hier weer kom zie ik vooruitgang. Er is onvoorstelbaar veel bereikt. De samenwerking van Defensie met andere ministeries, maar vooral met de Afghanen zelf, heeft de wederopbouw goed op gang geholpen. We zijn er nog niet, maar de Afghanen hebben weer hoop op een betere toekomst.�

Vanochtend herdacht de minister de twee weken geleden gesneuvelde soldaat der eerste klasse Azdin Chadli. Dat deed hij tijdens een bijzonder appel bij het herdenkingsmonument op Kamp Holland.

Van Middelkoop hing er samen met een militair uit de eenheid van Chadli het naamplaatje van de omgekomen militair op. Daarna werd een brief voorgelezen van de moeder van soldaat Chadli.

Daarin sprak ze haar dank uit voor alle steun die ze de afgelopen weken heeft mogen ontvangen en uitte ze bewondering voor de taak die de collega´s van haar zoon in Uruzgan uitvoeren.

Op Kandahar Air Field onderhield de minister zich vanmiddag met de commandant RC-South, generaal-majoor Mart de Kruif. Daarna had hij een ontmoeting met militairen van de Nederlandse Air Task Force. Ook aan hen bracht hij waarderende woorden over.

"Uw werk blijft ook internationaal niet onopgemerkt". Bij de Afghaanse conferentietop in Den Haag sprak Hillary Clinton haar waardering uit over de Nederlandse militairen. Ook binnen Nederland is er brede waardering voor de troepen. "Ik sta hier niet als minister van Defensie, maar namens de hele ministerraad. Er wordt meegeleefd. Ik ben trots op jullie en dat steek ik niet onder stoelen of banken.�

Eerder deze week was minister Van Middelkoop in Irak, waar hij overleg voerde met zijn ambtsgenoot Abdul Qadir Mohammed Jasim en een ontmoeting had met de Nederlandse militairen die een bijdrage leveren aan de NATO Training Mission Iraq (NTM-I).
Provincie:
Tag(s):