maandag, 27. april 2009 - 18:49

Onthulling kwartjesfontein op 30 april

Apeldoorn

Op 31 augustus 1932 werd hij onthuld door kroonprinses Juliana: de Kwartjesfontein van Pieter Puype. Vijftig jaar later werd de fontein verwijderd vanwege ouderdomsverschijnselen. Bijna 78 jaar na de onthulling, gaat de kwartjesfontein weer spuiten. Apeldoorn is weer een van haar monumenten rijker.

De Kwartjesfontein werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw met kwartjes door de Apeldoornse bevolking bijeen gespaard ter herinnering aan oud-burgemeester mr. H.P.J. Tutein Nolthenius. De fontein lag in de vijver van het Oranjepark en werd een grote bezienswaardigheid.

In de jaren ’70 raakte de fontein in verval, werd weggehaald en naar de gemeentewerf gebracht. Daar werd hij opgemerkt door PTT-er Gerrit Niessink, die hierover in gesprek raakte met raadslid Miep van der Zee. De Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) nam uiteindelijk het initiatief om de fontein in ere te herstellen en weer te laten spuiten op 30 april 2009, de 100e verjaardag van Koningin Juliana. Samen met de Rabobank Apeldoorn en Omgeving, die dit jaar ook 100 jaar bestaat, hield de SAM een inzamelingsactie onder inwoners en bedrijfsleven met speciale ‘Kwartjesmunten’ en het boek ‘De Kwartjesfontein van Pieter Puype’, geschreven door Loo-conservator Paul Rem. Recent is helaas de heer Niessink overleden, maar de ingebruikname van de fontein vormt een tastbare herinnering aan zijn inspanningen.

De fontein is inmiddels grondig gerestaureerd en voorzien van hedendaagse techniek. Op 16 april jongstleden werd de fontein in de vijver van het Verzetsstrijderspark geplaatst.

Op 30 april is de feestelijke onthulling van de fontein door de Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland, de heer C. Cornielje, in aanwezigheid van de burgemeester van Apeldoorn, de heer mr. G.J. de Graaf. De onthulling is bij Marialust van 14.45 tot 15.30 uur.

Het publiek kan vanaf de Van Heutszlaan de ingebruikneming meemaken. Net als voor alle andere activiteiten op Koninginnedag geldt het verzoek om de auto thuis te laten.
Provincie:
Tag(s):