vrijdag, 3. juli 2009 - 0:10

Rob Meijer, de Gelderse Held van de Smaak 2009

Arnhem

Rob Meijer, brouwmeester van de brouwerij van het Nederlands Openluchtmuseum is verkozen tot Gelderse Held van de Smaak 2009.Deze verkiezing is onderdeel van de landelijke Helden van de Smaak verkiezing.

De grote finale vindt plaats tijdens de slotmanifestatie van de Week van de Smaak op 27 september in Zaandam. Daar wordt de winnaar gekozen uit de twaalf finalisten; een uit iedere provincie.

De Gelderse voorronde vond op 1 juli plaats bij de Kookplaats in Arnhem en was georganiseerd door Slow Food afdeling Rijnzoet in samenwerking met de Week van de Smaak. De jury, bestaande uit Martien Groeneveld, oud-voorzitter van biervereniging PINT, Jan Aart Schuld, Held van de Smaak 2008 en Norbert Mergen-Metz, bestuurslid van Slow Food Rijnzoet. Zij beoordeelden bieren van zes Gelderse brouwerijen op uiterlijk (kleur, schuimkraag), geur en smaak. Daarnaast werd het bier en de brouwer beoordeeld op ambachtelijkheid en streekgebondenheid en werd beoordeeld hoe de kandidaat zich inzet als ambassadeurschap voor de sector.

De jury had het niet eenvoudig. Alle ingezonden bieren voldeden aan de verwachtingen die mogen worden gesteld aan een ambachtelijk gebrouwen bier, ondanks grote smaakverschillen onderling. Na lang beraad heeft de jury gekozen voor Rob Meijer vanwege de kwaliteit van het ingezonden bier, de passie voor het ambacht, het gebruik van authentieke recepturen en de ambassadeursfunctie die hij vervult in de sector. In 2007 werd Rob Meijer al onderscheiden als Nederlands Kampioen bierbrouwen en tevens is hij bestuurslid van het bierbrouwersgilde Triple-W. Sinds 2007 brouwt Rob Meijer in de totaal vernieuwde brouwerij van het Nederlands Openluchtmuseum. Hiermee wordt benadrukt dat de kleinschalige bierbrouwerij onderdeel is van ons Nederlands cultureel erfgoed.

Aan de verkiezing van de Gelderse Held van de Smaak 2009 namen de volgende brouwerijen deel: Burg Bier Brouwerij uit Ermelo, Stadsbrouwerij De Hemel uit Nijmegen, Hanze Stadsbrouwerij uit Zutphen, Brouwerij van het Openlucht Museum uit Arnhem, Brouwerij Graaf van Heumen uit Heumen en Stadsbrouwerij Wittenburg uit Zevenaar.

Met de verkiezing van Held van de Smaak wil de organisatie van de Week van de Smaak ambachtelijke producenten in het zonnetje zetten. Ieder jaar is er een ander thema, in 2009 is dit ´ambachtelijk en streekgebonden bier´. De afgelopen tien jaar zijn er erg veel nieuwe, kleinschalige ambachtelijke brouwerijen bij gekomen, ook in Gelderland. Deze brouwerijen maken een keur aan bijzondere en uiterst smaakvolle speciaalbieren. Maar een Held van de Smaak is niet alleen een goede ambachtelijke brouwer, hij of zij dient ook een ambassadeur te zijn voor het ambacht en zoveel mogelijk met regionale grondstoffen te werken.
Provincie:
Tag(s):