dinsdag, 16. juni 2009 - 19:55

Saab zo goed als gered

Vianen

General Motors Corporation en Koenigsegg Group AB, een consortium dat wordt aangevoerd door Koenigsegg Automotive AB, hebben vandaag de details bevestigd van een intentieverklaring voor de overname van Saab Automobile AB, waarmee de toekomst van Saab veilig is gesteld.

Met de verkoop, die waarschijnlijk aan het einde van het derde kwartaal dit jaar zal worden afgerond, is een bedrag gemoeid van naar verwachting $ 600 miljoen, toegezegd door de Europese Investerings Bank (EIB) en waarvoor de Zweedse regering zich garant heeft gesteld. Aanvullende steun wordt verleend door GM en Koenigsegg Group AB om Saab werkkapitaal te verschaffen en de investeringen in het productprogramma te financieren. Hiertoe behoren plannen om diverse nieuwe producten te introduceren die momenteel in de laatste fase van ontwikkeling verkeren. De intentieverklaring is een uiterst belangrijke mijlpaal voor Saab om het reorganisatieproces, gestart op 20 februari 2009, succesvol af te ronden.

“Dit is een volgende belangrijke stap in de nieuwe structuur van GM en haar Europese activiteiten,� zegt GM Europe President Carl-Peter Forster. “Saab is een zeer gerespecteerd automerk met een groot toekomstperspectief. Het sluiten van deze overeenkomst betekent voor Saab de beste mogelijkheid om als een krachtige onderneming verder te gaan. Koenigsegg Group’s unieke combinatie van innovatie, ondernemersgeest en financiële draagkracht, samengevoegd met het bewezen vermogen van Koenigsegg om op een hoogst efficiënte manier hoogwaardige Zweedse sportauto’s te bouwen, bestempelen deze overeenkomst als de juiste keuze voor zowel Saab als General Motors."

Als onderdeel van de voorgestelde transactie blijft GM gedurende een bepaalde periode onderstel- en aandrijflijntechnologie leveren aan Saab. De volgende generatie Saab 9-5 zal in de Saab-fabrieken in Trollhättan, Zweden, worden geproduceerd.

“De voorgestelde overeenkomst stelt ons in staat om maximaal gebruik te maken van het potentieel van ons merk met aansprekende, nieuwe modellen die een duidelijk, onderscheidend Zweeds karakter dragen. De aankondiging van vandaag is groot nieuws voor de huidige en toekomstige klanten van Saab, de dealers, de leveranciers en de medewerkers wereldwijd,� zegt Jan Åke Jonsson, Managing Director van Saab Automobile AB.

De verkoop zal afhankelijk zijn van de gebruikelijke afsluitvoorwaarden, waaronder het krijgen van toestemming van de overheid en de rechtbank en het voldoen aan de toepasselijke wettelijke bepalingen. Andere condities en voorwaarden met betrekking tot de verkoop zijn op dit moment niet bekend gemaakt. De Deutsche Bank is opgetreden als financieel adviseur van General Motors Corporation.

Koenigsegg Group AB is een consortium van privé-investeerders dat wordt aangevoerd door Koenigsegg Automotive AB. Koenigsegg Automotive AB fabriceert supersportauto’s. Het wordt vertegenwoordigd in Afrika, Azië, Europa, het Midden Oosten, Noord-Amerika en Oceanië. De onderneming werd opgericht in 1994 en is gevestigd in Ängelholm, Zweden.
Categorie:
Tag(s):