dinsdag, 7. december 2010 - 22:28

OM:Twee jaar cel en TBS voor tiener uit Almere

Almere

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag tijdens een besloten zitting voor de rechtbank in Lelystad twee jaar jeugddetentie en plaatsing in een jeugdinstelling (PIJ) geëist tegen een 17-jarige jongen uit Almere. Dit heeft het OM dinsdag bekendgemaakt.

De officier van justitie acht bewezen dat de jongen (toen 16 jaar) diverse ernstige zedendelicten (een verkrachting en drie pogingen verkrachting) heeft gepleegd en daarbij veel geweld heeft gebruikt. Bovendien acht zij bewezen dat de jongen een van zijn slachtoffers met grote kracht met een steen op haar hoofd heeft geslagen.

De vier feiten zijn gepleegd op 3 (tweemaal), 8 en 20 juni 2010 in Almere Haven, Almere Buiten en Almere Stad. De jongen is op 20 juni 2010 in Almere Stad aangehouden.

DNA-sporen
De officier van justitie acht de vier feiten afzonderlijk bewezen en ziet ook overeenkomsten tussen de feiten. Zo hebben de slachtoffers in alle gevallen eenzelfde signalement van de dader gegeven. En zijn er DNA-sporen gevonden van de slachtoffers op de kleding van de verdachte.

Ook de manier waarop de verdachte zijn slachtoffers belaagde, komt overeen: op een afgelegen locatie overmeesterde hij zijn slachtoffers met buitensporig geweld om zo een zedendelict te kunnen plegen.

Gelet op de ernst van de feiten en de onrust die het in Almere en omgeving heeft veroorzaakt vindt de officier van justitie, naast de jeugddetentie en de PIJ-maatregel, ook een gedragsbeïnvloedende maatregel voor de duur van één jaar als nazorg noodzakelijk.

Voor een minderjarige van 16 jaar bedraagt de maximaal op te leggen jeugddetentie twee jaar. Een PIJ-maatregel wordt opgelegd voor de duur van twee jaar en kan tot maximaal zes jaar worden verlengd.
Provincie:
Tag(s):