vrijdag, 22. oktober 2010 - 23:14 Update: 08-07-2014 1:02

Roda gedeeld eerste na knappe overwinning bij NAC: 1-2

(Elfvoetbal)In alles was NAC-Roda een duel dat zo uit de Engelse competitie had kunnen komen.

Het was door een snijdende wind berenkoud in het Rat Verlegh Stadion - de kacheltjes mochten niet aan -, het bier vloeide rijkelijk, er hingen overal rookpluimen en de sfeer was top.

Ook de spelers gaven de wedstrijd een Angelsaksische uitstraling. Het spel golfde op en neer, er was veel contact, strijd en passie droop van de geelzwarte ontmoeting af.

En net zoals over Het Kanaal kende de partij een opvallend scoreverloop. Roda kreeg in de eerste helft de beste kansen via Mads Junker, maar de Deen had tot twee keer toe voor zijn doen het vizier ongekend scheef staan.

NAC had juist aan de eerste mogelijkheid genoeg. Een aanval via Matthew Amoah en Kees Luijckx belandde bij oudgediende Joonas Kolkka. De Fin schoot in de 36ste minuut als in zijn beste dagen bij Crystal Palace de bal diagonaal snoeihard binnen via de binnenkant van de paal: 1-0.

In de tweede helft werd de Engelse pot nog meer eer aan gedaan, toen Junker een strafschop miste. Die was ook wel erg gemakkelijk gegeven door de zeer zwak leidende alibi-arbiter ('zolang ik maar voor alles geel trek, kan achteraf niemand zeggen dat ik iets niet gezien heb') Liesveld, nadat Rihairo Meulens en Tyrone Loran met de benen in elkaar haakten. Doelman Jelle ten Rouwelaar redde op de doellijn na de zwakke inzet en het stadion stond nog meer op z'n kop.

In de 60ste minuut volgde er alsnog gerechtigheid voor Roda, toen een voorzet van Davy De Fauw uitstekend werd binnen geprikt door Arnoud Sutchuin: 1-1. Daarna waren Junker, weer twee keer mis, Ruud Vormer en Sutchuin (kopbal van lijn gehaald) dicht bij een voorsprong voor de Limburgers. Iets wat op dat moment absoluut verdiend zou zijn geweest. Een directe vrije trap van Hempte in minuut 79 bracht de weinige bezoekers in het uitvak alsnog in extase: 1-2.

Het duel verdiende voor de neutrale toeschouwer eigenlijk geen winnaar, maar kreeg die dus wel. Daardoor klimt Roda naar de eerste plaats, die gedeeld wordt met PSV. Een bijzonder knappe prestatie van Roda JC.