vrijdag, 20. augustus 2010 - 9:37 Update: 11-09-2018 22:13

‘Spoedassistentie Hoek van Holland’

Hoek van Holland

Scheidend korpschef Aad Meijboom gaat vrijdagmiddag het eerste exemplaar van het boek ' Spoedassistentie Hoek van Holland ' aan minister Hirsch Ballin overhandigen. In het boek vertellen achttien agenten hun ervaringen voor, tijdens en na de strandrellen in Hoek van Holland.

Indringende verhalen die een beeld schetsen hoe de dienders één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die de politie Rotterdam-Rijnmond heeft meegemaakt, ervaren hebben.

Een jaar na dato staan niet alleen de herinneringen op papier, maar zijn o.a. de politiebonden druk doende om 'herhaling' te voorkomen. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zegt: 'Een incident zoals in Hoek van Holland kan niet worden voorkomen. Maar we kunnen de risico’s op herhaling wel verkleinen. Een onderzoek van de IOOV moet uitwijzen of en wat gemeenten hebben geleerd van de gebeurtenissen in Hoek van Holland'.

Niet alleen voor de agenten betekende de strandrellen een ommekeer in hun leven. Ook voor de ouders van Robby van der Leeden, het dodelijke slachtoffer, is het leven ingrijpend veranderd. Van der Kamp zegt hierover: 'Ik kan goed begrijpen dat de ouders van het slachtoffer antwoorden willen. Ik vraag me alleen af of een nieuw onderzoek iets gaat opleveren. Het onderzoek dat vorig jaar door het Openbaar Ministerie is uitgevoerd, is buitengewoon grondig geweest. Daaruit is gebleken dat de politie tijdens de rellen in Hoek van Holland echt uit noodweer heeft geschoten'.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: