maandag, 24. oktober 2011 - 15:52 Update: 08-07-2014 0:27

ANWB bezorgd over voorgenomen forse stijging toeristenbelasting

Den Haag

De ANWB maakt zich zorgen over het voornemen van 55 gemeenten om de toeristenbelasting jaar op jaar meer dan trendmatig te verhogen. Dit heeft de ANWB maandag laten weten.

Daarnaast stijgt het aantal gemeenten dat de opbrengst van deze belasting volledig laat terugvloeien in de algemene middelen. Het resultaat is dat de toerist niets terugziet van de betaalde belasting.

Doelbelasting
Deze opbrengsten komen zo niet ten goede aan recreatieve voorzieningen, wat de ANWB graag zou zien. De bond vraagt aan de politiek om van de toeristenbelasting een doelbelasting te maken.

Door de invoering van zo’n doelbelasting ontstaat er voor de toeristen een directe relatie tussen het betalen van de belasting en de genoten diensten. Dat heeft draagvlak onder de burgers.

De ANWB is van mening dat de verhoging van toeristenbelasting, ook in kleine bedragen, een druk legt op de bestedingen van de toerist. Zo verdubbelt de gemeente Hilvarenbeek de toeristenbelastingbelasting van € 0,82 naar € 1,35 per persoon per nacht. Dat komt voor gezin met twee kinderen tijdens een vakantie van twee weken neer op een verhoging van zo’n €30.

De bond wil in het voorjaar van 2012 een meldpunt in het leven roepen waar consumenten terechtkunnen met hun klachten over de toeristenbelasting.

De Tweede Kamer debatteert woensdag 26 oktober tijdens een algemeen overleg over de toeristenbelasting.
Categorie:
Tag(s):