woensdag, 21. december 2011 - 10:02

Een op de drie kinderen volgt ouders in opleiding

Een op de drie kinderen volgt een opleiding waarvan het niveau gelijk is aan die van hun ouders. Jongens treden qua richting vooral in het spoor van hun vader bij de landbouwgerichte en technische opleidingen. Meisjes doen vaak een vergelijkbare economische of juridische opleiding als hun moeder. Dit maakt het CBS woensdag bekend.

Vooral opleiding van vader belangrijk

Kinderen lijken op hun ouders wanneer het gaat om het niveau en de richting van de opleiding die ze hebben gevolgd. Zo hebben hoogopgeleide kinderen relatief vaak hoogopgeleide ouders, terwijl laagopgeleide kinderen juist relatief vaak laagopgeleide ouders hebben. Vooral het onderwijs dat de vader heeft gevolgd, speelt traditioneel een rol. Nu de moeders een inhaalslag qua opleiding hebben gemaakt, spelen zij ook een rol in de keuze van de onderwijsrichting van hun kinderen.

Zo vader zo zoon geldt vooral bij landbouwgerichte opleidingen

In totaal heeft ongeveer 30 procent van de jongens dezelfde opleidingssector gevolgd als hun vader. Voor landbouwgerichte opleidingen is dat nog iets meer: 40 procent van de jongens in deze sector heeft een vader met dezelfde onderwijsrichting. Binnen de sector techniek is het aandeel zonen van wie de vader ook een technische opleiding heeft voltooid eveneens relatief hoog. De samenhang tussen de onderwijsrichting van dochters en vaders is veel minder sterk dan tussen zonen en hun vaders.

Economische en juridische opleidingen gaan over van moeders op dochters

De onderwijsrichting die moeders hebben gevolgd is minder bepalend dan die van de vader. Ongeveer 18 procent van alle meisjes en iets minder dan 9 procent van de zonen heeft een zelfde soort onderwijs gevolgd als hun moeder. Dit is vooral te zien bij economische en juridische opleidingen.
Categorie:
Tag(s):