maandag, 12. september 2011 - 8:56

'Hard aanpakken pedofiel werkt averechts'

Amsterdam

Het hardere klimaat tegenover pedofilie drijft deze mannen in een isolement en dat vergroot juist de kans dat ze de fout in gaan.

Dat stelt seksuoloog Erik van Beek maandag in Trouw. Van Beek behandelt mannen in de Randstad met pedofiele gevoelens. Volgens Van Beek werkt de harde aanpak, dat is bedoeld om kinderen juist te beschermen, averechts. "Het brengt deze mannen in een isolement''.

Meer schade voor het kind
Volgens hem gaat een pedoseksueel juist weer sneller de fout in als hij geen contact kan hebben met volwassenen. Veel spanning en frustratie komt er dan uit in de vorm van seksualiteit, in zijn geval met kinderen. Bovendien zorgt een oververhit klimaat voor heftige reacties bij ouders van slachtoffers en bij andere betrokkenen. En naast het misbruik zelf kunnen ook die heftige reacties schadelijk zijn voor een kind."

''Pedo's zwijg
De Groningse seksuoloog Jelto Drenth raadt mannen met pedofiele gevoelens aan dat maar aan niemand te vertellen, ook als ze nog niets hebben gedaan met die gevoelens. "Voor je het weet, gaan er verhalen over je rond. Het lijkt me verschrikkelijk: mensen met deze gevoelens kunnen nergens terecht."

''Geen heksenjacht ontketenen''
Een maand geleden waarschuwde hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle van Erasmus Universiteit Rotterdam al om geen heksenjacht te ontketenen op pedoseksuelen. De hoogleraar is bang de grip op deze groep kwijt te raken. Daarmee dus ook een behandeling wanneer ze ondergronds verder gaan.
Provincie:
Tag(s):