maandag, 17. januari 2011 - 8:44

Nederland controleert nauwelijks wapendoorvoer

De Campagne tegen Wapenhandel (CtW) stelt in een rapport dat maandag gepubliceerd wordt, dat het grootste gedeelte van alle wapens, die via Nederland worden doorgevoerd, niet of nauwelijks wordt gecontroleerd. Dit melden verschillende media maandag.

Volgens de CtW blijft zo'n 98 procent van de doorvoer ongemoeid, omdat het afkomstig is uit of op weg is naar bevriende landen. De zending wordt zo niet getoetst aan het wapenexportbeleid. Zo komen volgens de organisatie de wapens via bevriende landen alsnog in verkeerde handen. Volgens hen zouden vrachten wapens en munitie die wel zouden worden getoetst aan de exportcriteria vrijwel zeker geen Nederlandse vergunning krijgen.

Anderen landen zoals de VS en Duitsland voeren wel een eigen toetsing uit bij wapendoorvoer. Ook als de wapens afkomstig zijn uit bevriende landen. Nederland zou dus niet alleen staan als het dat ook zou doen, aldus de CtW.

Via Nederland zouden al menigmaal controversiële vrachten zijn vervoerd
De organisatie geeft als voorbeeld de doorvoer in Nederland van een vracht met twintigduizend Tsjechische machinegeweren, die eind 2008 vanuit de Rotterdamse haven naar Sri Lanka vertrok, aan de vooravond van het slotoffensief van de burgeroorlog daar.

En een woordvoerder van CtW zegt in Nieuws.nl: "In de praktijk blijkt dat bevriende landen nogal eens andere exportnormen hanteren. Er is geen zicht op wat er met de wapens gebeurt die bijvoorbeeld naar de VS worden verscheept." Hij wijst erop dat zeven van de acht wapens die in Mexico worden gebruikt uit de VS blijken te komen."In Mexico kun je al bijna spreken van een burgeroorlog. Nederland zou daar niet zomaar wapens naartoe sturen, maar via de VS gebeurt dat toch."
Provincie:
Tag(s):