donderdag, 2. juni 2011 - 8:47

Nederland neemt langer deel aan bestrijding piraterij

Den Haag

Nederland verlengt zijn deelname aan antipiraterij-operaties voor de kust van Somalië met anderhalf jaar. De ministerraad heeft daartoe woensdag besloten op voorstel van de ministers Rosenthal van Buitenlandse Zaken en Hillen van Defensie.

Vanaf september dit jaar tot volgend jaar december worden vier marineschepen en een onderzeeboot ingezet voor een EU- en een NAVO-operatie. Nederland levert sinds 2008 een bijdrage aan de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië.

Nederland wil meer resultaten zien bij het bestrijden van de piraterij. Nederland spant zich binnen de EU en de NAVO in om het optreden tegen piraterij robuuster te maken, onder meer via meer pro-actieve actie, zoals sabotage van middelen. Inmiddels hebben het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg zich aangesloten bij het Nederlandse initiatief.

De Nederlandse militaire bijdrage aan piraterijbestrijding beslaat de periode september 2011 tot en met december 2012. Hr. Ms. Zuiderkruis en Hr. Ms. Van Amstel zullen respectievelijk van september 2011 tot en met november 2011 en van april tot en met mei 2012 worden ingezet ten behoeve van de EU-operatie Atalanta.

In de periode mei 2012 tot en met december 2012 worden achtereenvolgens Hr. Ms. Tromp en Hr. Ms. Evertsen ingezet voor de NAVO-operatie Ocean Shield. In het voorjaar van 2012 wordt een onderzeeboot ingezet voor inlichtingenvergaring ten behoeve van NAVO-operatie Ocean Shield.

Gedurende 2012 levert Nederland de commandant van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) en een deel van de internationale staf van dit vlootverband. In de perioden dat SNMG1 wordt ingezet in operatie Ocean Shield zal de Nederlandse commandant ook het bevel voeren over de andere schepen in deze operatie.
Provincie:
Tag(s):