dinsdag, 10. mei 2011 - 21:56

OM:Agent schietincident inbreker Rosmalen handelde uit noodweer

Uit het Rijksrechercheonderzoek is komen vast te staan dat de politieambtenaar die op 31 oktober 2010 in Rosmalen op een verdachte van inbraak schoot handelde uit noodweer. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt.

‘Het vuurwapengebruik is rechtmatig en er zal dan ook geen strafvervolging worden ingesteld tegen de betrokken politieambtenaar. De overige politieambtenaren hebben in relatie tot het dreigende geweld ook correct gehandeld’, aldus het OM.

Melding inbraak
Op 31 oktober 2010 ontving de regiopolitie Brabant-Noord een melding over een inbraak in een winkel te Rosmalen. Ter plaatse zagen politieambtenaren een man rennen naar geparkeerde auto's. Daarop is de man door politieambtenaren gelast te blijven staan, maar de man voldeed daar niet aan.

Door een politieambtenaar is een politieauto achter de geparkeerde personenauto's geplaatst, met de bedoeling te voorkomen dat de man zou wegrijden met één van de geparkeerde auto's. De politieambtenaren zagen dat de man in de personenauto stapte en wilde wegrijden.

Pepperspray
Daarop heeft één van de politieambtenaren het autoportier geopend om de man te overmeesteren. Hierbij werd pepperspray gebruikt. Op dat moment is ook medegedeeld dat de man was aangehouden en hij zijn verzet diende te staken.

Ook daar voldeed de man niet aan en wilde met grote snelheid de geparkeerde politieauto wegduwen. Bovendien reed de man meerdere malen voor- en achteruit, waardoor er gevaar ontstond voor de politieambtenaren die zich tussen de auto's bevonden. Vervolgens is nogmaals met pepperspray getracht de man tot stoppen te dwingen, maar zonder resultaat.

In knie geschoten
Op enig moment ontstond een zodanig bedreigende situatie voor een politieambtenaar die zich tussen de auto's bevond, dat hij zich genoodzaakt voelde om een gericht schot te lossen in de knie van de man.
Provincie:
Tag(s):