woensdag, 14. december 2011 - 17:48

Treurende Maria nieuwe aanwinst Rijksmuseum

Amsterdam

Het Rijksmuseum heeft een onbetwist topstuk verworven voor de nieuwe opstelling van het Rijksmuseum. 'Het gaat om een unieke, levensechte Vlaamse terracotta buste van de treurende Maria (ca. 1500-1510), de Mater Dolorosa', meldt het museum woensdag.

'Het beeld kon onlangs worden aangekocht met gelden van de
BankGiro Loterij en is vanaf vandaag te zien op de wintertentoonstelling
Geschenk uit de hemel in het Rijksmuseum', aldus het museum.

Behalve de Mater Dolorosa worden op de tentoonstelling Geschenk uit de hemel nog een aantal spectaculaire Gotische beelden gepresenteerd, alsmede enkele onlangs gerestaureerde Middeleeuwse schilderijen.

De beeldhouwwerken betreffen aanwinsten die in de afgelopen jaren door schenkingen zijn verworven en die nu voor het eerst worden getoond. Ze werden geschonken uit de laatste grote privéverzameling Middeleeuwse kunst in ons land, de collectie Goldschmidt-Pol.

Tot de schenking behoren een expressief reliëf verworven van de apostel Petrus in berouw uit ca. 1425, een bijzonder elegante Brusselse Madonna met Christuskind (ca. 1490) en een prachtige aardewerken Pietà (Utrecht , ca. 1450).

De verzameling zal deel uit maken van de nieuwe opstelling Middeleeuwse kunst in 2013. De presentatie Geschenk uit de Hemel is van 14 december tot en met 5 maart 2012 te zien en kan worden beschouwd als een voorproefje van deze opstelling.
Provincie:
Tag(s):