woensdag, 13. juli 2011 - 17:09

Ziekenhuis in Apeldoorn verplaatst IC om schimmel

Apeldoorn

De afdeling Intensive Care van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn is tijdelijk elders in het ziekenhuisgebouw gehuisvest. 'De reden hiervoor is dat de afdeling in de afgelopen weken te maken heeft gehad met een groter aantal patiënten met een Aspergillus-infectie dan gebruikelijk', meldt het ziekenhuis woensdag.

'Op dit moment is nog niet bekend wat de bron is van de besmetting. Hiernaar wordt op dit moment een grondig onderzoek verricht', aldus het ziekenhuis.

Schimmel
Aspergillus is een schimmel, die overal voorkomt: in ieder huis, op oud brood, in groente- en tuinafval, op hout, in hooi, in de grond, in water en ook in de buitenlucht. Aspergillussporen kunnen meeliften met stofdeeltjes, die zowel in huis als buitenshuis kunnen voorkomen.

Met name bij patiënten met een sterk verminderde weerstand kan Aspergillus infecties veroorzaken, voornamelijk in de longen. Vooral als het erg droog is — zoals in de afgelopen weken het geval is geweest — zijn er veel sporen van Aspergillus in de buitenlucht.

De afdeling Intensive Care is tijdelijk gehuisvest in het Operatiekamercomplex, zodat de continuïteit van de zorg is gewaarborgd. Daarnaast is een beperkt aantal patiënten overgeplaatst naar IC-afdelingen in andere ziekenhuizen in de regio. Ook de IGZ door Gelre ziekenhuizen op de hoogte gesteld.
Provincie:
Tag(s):