dinsdag, 16. oktober 2012 - 11:01

Aanhouding verdachten Nijkerk

Arnhem

Op dinsdagochtend is een 48-jarige man uit Nijkerk aangehouden op verdenking van onder meer uitkeringsfraude, belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen.

De feiten zouden zijn gepleegd in de periode van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2011 te Nijkerk. Daarnaast zijn er nog vijf mannen aangehouden op verdenking van uitkeringsfraude. Ook zijn enkele panden doorzocht. De aanhoudingen en doorzoekingen zijn verricht in verband met een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie.

De 48-jarige hoofdverdachte is bestuurder van de stichting Intro en het Jezus Centrum Nijkerk. Deze stichtingen vangen mannen op met voornamelijk psychosociale en verslavingsproblemen. Hij wordt er onder meer van verdacht dat hij stelselmatig heeft gefraudeerd met uitkeringen, PGB's (Persoons Gebonden Budgetten) van cliënten, omzetbelasting en inkomstenbelasting.

De overige vijf verdachten zijn een 33-jarige man, een 34-jarige man, een 44-jarige man, een 47-jarige man en een 50-jarige man, allen afkomstig uit Nijkerk. Deze vijf worden er van verdacht dat ze hebben gefraudeerd met uitkeringen die werden verstrekt door gemeente Nijkerk. Deze vijf aangehouden mannen waren allen ondergebracht bij de stichting waaraan de hoofdverdachte is verbonden.

Het strafrechtelijk onderzoek wordt verricht door een goede samenwerking tussen de sociale recherche van de gemeente Nijkerk, de sociale recherche Flevoland en de politie Gelderland-Midden. Daarnaast is het Regionale Informatie- en Expertisecentrum Oost-Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit nauw bij deze zaak betrokken.
Provincie:
Tag(s):