zaterdag, 3. november 2012 - 20:24

Aedes: ‘Failliet woningcorporaties dreigt’

Den Haag

Woningcorporaties kunnen failliet gaan door de belastingen voor verhuurders in het regeerakkoord.

Het zal sowieso de komende jaren niet lukken veel nieuwe huurwoningen te bouwen.’ Dat zegt voorzitter Marc Calon van Aedes, de vereniging van woningcorporaties. ‘Als het zo door gaat, gaat de sociale volkshuisvesting naar de bliksem en zijn de huurders de pineut.’

Verhuurdersheffing
De nieuwe belasting voor verhuurders wordt in het nieuwe regeerakkoord weer verhoogd. En loopt op tot al 2 miljard euro in 2017. Woningcorporaties nemen die vrijwel geheel voor hun rekening.

Calon: ‘Het kabinet gaat er van uit dat corporaties deze heffing kunnen betalen door de huren flink te verhogen. Maar mensen kunnen dat helemaal niet betalen. In veel regio’s zitten huurwoningen al aan de maximale huurprijs en krijgen de corporaties geen extra inkomsten binnen. Het CPB schrijft dat zelf op’.

‘En zelfs als je extra huur binnen krijgt: het geld dat binnenkomt via huurverhoging gaat rechtstreeks naar de schatkist in plaats van naar bijvoorbeeld nieuwbouw. Waar moeten die huurders heen die door moeten stromen?

Woningmarktplan
De opbrengsten van huurverhogingen moeten juist worden teruggeploegd in de woningmarkt. Dat was de basis van ons woningmarktplan. Het is hard nodig om weer te kunnen investeren in nieuwe huizen, om huizen te renoveren en om te herstructureren. Dat gebeurt allemaal niet meer. En corporaties krijgen het financieel steeds moeilijker. Hoest ieder jaar maar weer 2 miljard op. Er zullen corporaties failliet gaan die dan weer door de andere corporaties gered moeten worden. Dat houd je natuurlijk niet vol’, aldus Calon.
Provincie:
Tag(s):